Czekoladowe mufinki

Czekoladowe mufinki

30/11/2015 2 Przez Ania z ekspansja smaku
 

Mufinki czekoladowe to ulubione babeczki mojego dziecka. Ja też je bardzo lubię i często je piekę, ponieważ są bardzo szybkie w przygotowaniu. Jest to przepis, który polecam szczególnie osobom, które dopiero zaczynają swoja przygodę z pieczeniem.
Odmierzanie składników za pomocą szklanki to super sprawa. Mufiny w smaku są intensywnie czekoladowe, do tego ciasto jest delikatne i puszyste.

Czekoladowe mufinki

składniki:
2 szklanki mąki poznańskiej
1 szklanka mleka
1/2 szklanka cukru
1/2 szklanka oleju
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 tabliczka mlecznej czekolady

Jak zrobić czekoladowe mufinki

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Składniki suche czyli : mąka, cukier, proszek do pieczenia, kakao mieszamy ze sobą w misce.
Składniki mokre tj : mleko  jajko, olej mieszamy w innej misce. Czekoladę łamiemy na małe kawałeczki.
Łączymy składniki mokre z suchymi za pomocą miksera . Do uzyskanej masy dodajemy
połamaną czekoladę.  Gotowe ciasto przekładamy do foremek .
Pieczemy ok 15 minut . Sprawdzamy wykałaczką czy się upiekło. Jeżeli wykałaczka jest sucha to można wyjąć mufinki z piekarnika .

Smacznego !

Opublikowane:

ekspansjasmaku.pl

 

Print Friendly, PDF & Email