mufinki z dyni
desery i ciasteczka

Mufinki z dyni i amarantusa

Sezon dyniowy trwa. Dlatego polecam Wam przepis na mufinki z dyni i aramantusa. Bardzo smaczny deser, który jest tani w przygotowaniu. Mufinki są delikatne w smaku, nie za suche oraz bardzo aromatyczne. Do ciasta dodałam cynamon, siemię lniane, skórkę pomarańczową i kawałeczki orzechów laskowych oraz sól himalajską. 
Sól himalajską bardzo polecam. Jest dużo zdrowsza od zwykłej i ma wiele cennych minerałów w tym żelaza oraz nie zawiera szkodliwego chlorku sodu. Oryginalną sól himalajską w niskiej cenie kupicie na zdrowystragan.pl . Mufiny można ozdobić masa na przykład waniliową lub czekoladową. Ja tego nie zrobiłam, gdyż nie zdążyłam:). Babeczki zniknęły w mgnieniu oka. Jeżeli macie dynie i nie wiecie co z niej jeszcze wyczarować, spróbujcie te babeczki.

Czytasz Artykuł Sponsorowany z lokowaniem produktu dzięki któremu mam pieniądze na opłaty związane z utrzymaniem stronki. Dziękuję 🙂

Przepis na mufinki z dyni

składniki
1 szklanka mąki poznańskiej
1 szklanka amarantusa poping
1 szklanka oleju
0,5 dyni
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki zmielonych lub posiekanych orzechów 
2 łyżki skórki pomarańczowej
2 łyżki siemienia lnianego
1/2 łyżeczki soli himalajskiej – kupicie na zdrowystragan.pl

Jak zrobić mufinki z dyni

Dynię kroimy na pół. Jedną połówkę chowamy do lodówki, a z drugiej usuwamy pestki, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon i sól. Do wymieszanych składników dodajemy startą dynię, amarantus, jajka i olej. Całość dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową, orzechy, siemię lniane i jeszcze raz wszystko mieszamy. 
Nastawiamy piekarnik na temperaturę 160 st.C. Foremki na mufinki wykładamy papilotkami, napełniamy masą do 3/4 wysokości. Ja używam sylikonowych foremek, ale możecie również wykorzystać blaszkę specjalną do mufinek/babeczek. Pieczemy w piekarniku przez 15-20 minut – na ciemno złoty kolor.
Smacznego!

Opublikowane:
03.11.2016
ekspansja smaku

babeczki

Opublikowane:
03.11.2016

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

komentarzy 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close