Cake pops
desery i ciasteczka

Cake pops czekoladowe ciasteczka na patyku

 

 

Cake pops to ciasteczka, o smaku czekoladowym, uwielbiane przez dzieci. Ciasteczka bardzo łatwo się przygotowuje. Wystarczy upiec biszkopt czekoladowy, wystudzić połączyć z masłem i serkiem mascarpone uformować kulki, w które wbija się patyczek oblany czekoladą. Na koniec należy ozdobić cake pops według własnych upodobań – ja wykorzystałam polewę czekoladową marki Helio oraz ozdobne, kolorowe cukiereczki. Ciasteczka na patyku zrobiły wielką furorę na urodzinach mojego syna. Razem z czekoladowym deserem, ciasteczka rozeszły się pierwsze. Śmiało więc można powiedzieć, że zrobienie cake pops na kniderbal to dobry pomysł. Dzieciaczki lubią takie pyszne, kolorowe cuda.

Czytasz Artykuł Sponsorowany z lokowaniem produktu dzięki któremu mam pieniądze na opłaty związane z utrzymaniem stronki. Dziękuję 🙂

Przepis na cake pops

składniki na biszkopt:
20 dag mąki
6 jajek
20 dag cukru pudru
5 dag kakao
pozostałe składniki:
1 serek mascarpone
1 cukier waniliowy
1 polewa czekoladowa Helio
10 dag miękkiego masła
kolorowe cukiereczki do ozdoby
drewniane patyczki do szaszłyków

Jak zrobić cake pops

Pieczemy biszkopt – białka jaj oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno dosypując cukier puder. Dodajemy żółtka, mąkę i kakao. Mieszamy, przelewamy do brytfanki i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez ok 30 minut.  Biszkopt studzimy. Kruszymy w rękach lub za pomocą tarki o dużych oczkach.
Do pokruszonego biszkoptu dodajemy cukier waniliowy, serek mascarpone oraz miękkie masło. Całość mieszamy ze sobą tak aby powstała nam masa, z której formujemy małe kulki – mi wyszło ponad 20 sztuk. Kulki chłodzimy w lodówce przez około 2 godziny.
Po tym czasie przygotowujemy patyczki – skracamy je za pomocą noża lub nożyczek na odpowiednią długość – zostawiamy patyczki z końcówką w szpic aby można było cake pops wpić w dynie lub inną przygotowaną wcześniej podstawę. Przygotowujemy polewę Helio według instrukcji. Wyjmujemy kulki z lodówki i wbijamy w nie wcześniej namoczone w czekoladzie patyczki. Zostawiamy do wystygnięcia. Cukiereczki wsypujemy do małych miseczek lub na talerzyki. Polewę znowu rozgrzewamy i moczymy w niej kulki a następnie obtaczamy w kolorowych cukierkach i wbijamy np. w dynię.
Smacznego!

Opublikowane:
13.10.2016
ekspansja-smaku

ciasteczka na patyku
Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

Strony: 1 2

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close