Delikatny sernik na zimno z truskawkami

Sezon truskawkowy się już kończy a ja nie dodałam jeszcze żadnego wpisu z tymi smacznymi owocami. Obiecuję że zaległości postaram się nadrobić zaczynając od przepisu na sernik. Oczywiście będzie to sernik na zimno z mnóstwem wygrzanych na słońcu słodkich truskawek i podwójną porcją galaretki – użyłam pomarańczowej, którą ubóstwiam. Oprócz serników lubię też te szarlotki. W zasadzie każdej przygotowanej w domowym zaciszu pyszności nie odpuszczę 🙂
Mój domowy sernik robię z serków waniliowych, które łączę z ubitą śmietaną 30%. Jako zagęszczacza używam żelatyny- wolę tę wersję niż sproszkowane, chemicznie uzyskane zagęszczacze w postaci fixów. Na spód sernika można upiec biszkopt lub ułożyć okrągłe herbatniki. Ja zrobiłam bez biszkoptów. Taką wersję polecam osobą chorym na celiakię lub będącym na diecie bezglutenowej.
 

Przepis na sernik na zimno z truskawkami 

składniki:
0,7 kg truskawek
4 serki waniliowe po 220 g
1 duża śmietana kremówka 30%  
3/4 szklanki cukru pudru
4 duże łyżki żelatyny
1/2 szklanki gorącej wody
2 galaretki 
1 szczypta soli
ewentualnie paczka biszkoptów

sernik na zimno z truskawkami

 

 

Jak zrobić domowy sernik na zimno

Żelatynę mieszamy w miseczce z gorącą wodą aż do całkowitego rozpuszczenia (ok. 2 minut)- studzimy. Galaretki owocowe rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Studzimy. Truskawki płuczemy usuwamy szypułki i przekrawamy na pół. Śmietanę ubijamy z dodatkiem szczypty soli – pod koniec ubijania dosypujemy cukier puder. Do misy przekładamy serki waniliowe, dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy delikatnie łyżką lub mikserem.
Do masy serowej dodajemy bardzo powoli chłodną żelatynę (jeżeli będzie za ciepła masa serowa zważy się!). Do blaszki lub okrągłej tortownicy wlewamy masę serową (jeżeli mamy biszkopty to układamy je przed wylaniem masy), układamy truskawki, które zalewamy tężejącą galaretką. Sernik odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. 
Smacznego!

Opublikowane:
29.06.2016
ekspansjasmaku.pl

Zapisz
Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

1 Response

  1. 20/03/2017

    […] Galaretka malinowa z agar – agar to idealna alternatywa dla galaretki z żelatyny. Agar jest roślinny, powstaje z czerwonych alg. Należy do grupy produktów super-food. Agar jest dietetyczny, wspomaga trawienie i jest pochodzenia naturalnego. To świetna alternatywa dla żelatyny, która nie do końca jest zdrowa. Agar tężeje już w 32-35 st.C dlatego galaretek nie trzeba chować do lodówki. Również dzięki tej właściwości galaretkę szybko przygotujemy nawet w upalne dni. Co ciekawe galaretka na bazie agaru zsiądzie się nawet kiedy dodacie kiwi i ananasa. Agar kupicie w sklepie zdrowystragan.pl. Galaretkę malinową przygotowałam z agaru, soku malinowego, ksylitolu brzozowego i wody. Zamiast soku malinowego możecie użyć innego np. pomarańczowego lub jabłkowego. Kilka prostych składników, a smak galaretki naprawdę super :). Taką galaretkę możecie też wykorzystać do babeczek lub sernika na zimno. […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.