sernik na zimno z truskawkami
ciasta i torty,  świąteczne

Delikatny sernik na zimno z truskawkami

Sezon truskawkowy się już kończy a ja nie dodałam jeszcze żadnego wpisu z tymi smacznymi owocami. Obiecuję że zaległości postaram się nadrobić zaczynając od przepisu na sernik. Oczywiście będzie to sernik na zimno z mnóstwem wygrzanych na słońcu słodkich truskawek i podwójną porcją galaretki – użyłam pomarańczowej, którą ubóstwiam. Oprócz serników lubię też te szarlotki. W zasadzie każdej przygotowanej w domowym zaciszu pyszności nie odpuszczę 🙂
Mój domowy sernik robię z serków waniliowych, które łączę z ubitą śmietaną 30%. Jako zagęszczacza używam żelatyny- wolę tę wersję niż sproszkowane, chemicznie uzyskane zagęszczacze w postaci fixów. Na spód sernika można upiec biszkopt lub ułożyć okrągłe herbatniki. Ja zrobiłam bez biszkoptów. Taką wersję polecam osobą chorym na celiakię lub będącym na diecie bezglutenowej.
 

Przepis na sernik na zimno z truskawkami 

składniki:
0,7 kg truskawek
4 serki waniliowe po 220 g
1 duża śmietana kremówka 30%  
3/4 szklanki cukru pudru
4 duże łyżki żelatyny
1/2 szklanki gorącej wody
2 galaretki 
1 szczypta soli
ewentualnie paczka biszkoptów

sernik na zimno z truskawkami

 

 

Jak zrobić domowy sernik na zimno

Żelatynę mieszamy w miseczce z gorącą wodą aż do całkowitego rozpuszczenia (ok. 2 minut)- studzimy. Galaretki owocowe rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Studzimy. Truskawki płuczemy usuwamy szypułki i przekrawamy na pół. Śmietanę ubijamy z dodatkiem szczypty soli – pod koniec ubijania dosypujemy cukier puder. Do misy przekładamy serki waniliowe, dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy delikatnie łyżką lub mikserem.
Do masy serowej dodajemy bardzo powoli chłodną żelatynę (jeżeli będzie za ciepła masa serowa zważy się!). Do blaszki lub okrągłej tortownicy wlewamy masę serową (jeżeli mamy biszkopty to układamy je przed wylaniem masy), układamy truskawki, które zalewamy tężejącą galaretką. Sernik odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. 
Smacznego!

Opublikowane:
29.06.2016
ekspansjasmaku.pl

Zapisz
Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close