kopytka jpg

przepis na jędrne kopytka

09/02/2016 17 Przez Ania z ekspansja smaku

Kopytka należą do tych posiłków, które najbardziej kojarzą mi się z dzieciństwem. Mama robiła je raz w tygodniu i podawała z sosem. Przepis dała mi kilka lat temu. Od tamtej pory sama je przyrządzam mojej rodzinie :) Chłopcy uwielbiają je, jedzą nawet bez sosu, podane tylko ze skwarkami. W tym przepisie oprócz ziemniaków użyłam mąki ziemniaczanej oraz mąki pszennej. Lubię tę wersję klusek. Najbardziej mi smakuje, kopytka są jędrne, nie zbyt twarde i nierozlazłe. Na blogu znajduje się także przepis na bezglutenowe kopytka. Kopytka można podać z pysznym sosem np. z sosem pieczarkowym.
 

Przepis na kopytka

składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól do smaku (1/2 łyżeczki)

Kopytka sposób przygotowania

Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę na drobnych oczkach lub opcjonalnie tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków.
Wyciągamy stolnicę , wsypujemy 2 szklanki maki pszennej dodajemy mąkę ziemniaczaną i sól. Mieszamy ze sobą aby ładnie się połączyło. Robimy na środku dołeczek , wbijamy jajka, i dodajemy ziemniaki. Siekamy nożem a następnie ugniatamy na gładkie ciasto. Jeżeli ciasto się lepi podsypujemy mąką ziemniaczaną lub pszenną. Oddzielamy kawałki ciasta i rękoma robimy wałek, następnie kroimy pod kątem nożem w romby.
 Na kuchence stawiamy garnek z osoloną wodą ( 1 łyżka) i na wrzątek wrzucamy delikatnie kopytka. Mieszamy drewnianą łyżką. Po wypłynięciu na wierzch kopytek gotujemy 1 minutę.
Smacznego!

Opublikowane:
09.02.2016
ekspansjasmaku.pl

 


Zapisz

Print Friendly, PDF & Email