
Pierogi z jagodami przepis na sezonowy obiad
Jagody to dar lasu, który koniecznie trzeba wykorzystać jak należy. Tak więc u mnie gościły już ciasta z jagodami czas więc na danie obiadowe na słodko. Pierogi z jagodami są na pewno propozycją na pyszny sezonowy obiad, który powinien zagościć na każdym stole. Smak kwaskowatych owoców, połączony z delikatnym ciastem, do tego szczypta cukru i – jeżeli lubicie, słodka śmietanka. Obiad, który pamięta się z dzieciństwa, taki który pobudza nasze zmysły i sprawia że wspomnienia związane ze wsią i ręcznym zbieraniem, ha, a raczej zjadaniem prosto z krzaczka jagód 🙂 są bliżej nas niż kiedykolwiek. Mam nadzieję, że tylko nie liczni nie lubią pierogów z jagodami, gdyż jak dla mnie jest to posiłek, bez którego lato nie miałoby żadnego smaku.
Jeżeli jednak zaliczasz się do osób, które nie lubią pierogów z jagodami, sprawdź przepis na pierogi ruskie.
Przepis na pierogi z jagodami
składniki na ciasto:
1 kg mąki
1 jajko
3/4 szklanki przegotowanej ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1/3 kostki margaryny
składniki na farsz:
0,5 litry jagód
cukier
Jak zrobić pierogi z jagodami
Najpierw przygotowujemy ciasto do pierogów.
Na stolnice , wsypujemy mąkę wymieszaną z solą. Dodajemy jajko i margarynę. Siekamy ciasto nożem. Powoli dolewamy
wodę i ugniatamy ciasto. Jeżeli jest zbyt kleiste dodajemy trochę mąki i
znów ugniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą aby nie wyschło i odkładamy.
Jagody płuczemy i usuwamy liście i inne zanieczyszczenia.
W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem 1/2 łyżki soli. Ciasto
wyjmujemy z folii i rozwałkowujemy, wykrawamy kółka szklanką lub kubkiem. Na każde kółeczko nakładamy małą łyżeczką jagody, posypujemy odrobiną cukru i lepimy pierogi.
Do wrzącej wody wrzucamy po kolei 10-15 pierogów ( w zależności od pojemności
garnka i ilości wody ) i gotujemy ok 1 minutę. Wyciągamy na durszlak aby
ociekły i po 2 minutach rozkładamy w naczyniu żaroodpornym tak aby się
nie posklejały. Czynność tą powtarzamy do ostatniego pieroga.
Pierogi podajemy posypane cukrem i polane słodką śmietanką.
Smacznego!
03.09.2016
ekspansjasmaku.pl
Zapisz
Może Ci się spodobać

Wegetariańska zapiekanka ziemniaczana z brokułami
04/05/2016
Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą
22/03/2016
komentarze 2
rabarbarowo
Smak dzieciństwa zdecydowanie 🙂 Jak u babci 🙂
Ania z ekspansja smaku
Tak, dokładnie. Zawsze po zbieraniu jagód, babcia przygotowywała pierogi albo ciasto drożdżowe. Owoce lasu są bardzo pyszne i zdrowe 😉