Pierogi z jagodami
dania główne,  wegetarińskie

Pierogi z jagodami przepis na sezonowy obiad

Jagody to dar lasu, który koniecznie trzeba wykorzystać jak należy. Tak więc u mnie gościły już ciasta z jagodami czas więc na danie obiadowe na słodko. Pierogi z jagodami są na pewno propozycją na pyszny sezonowy obiad, który powinien zagościć na każdym stole. Smak kwaskowatych owoców, połączony z delikatnym ciastem, do tego szczypta cukru i – jeżeli lubicie, słodka śmietanka. Obiad, który pamięta się z dzieciństwa, taki który pobudza nasze zmysły i sprawia że wspomnienia związane ze wsią i ręcznym zbieraniem, ha, a raczej zjadaniem prosto z krzaczka jagód 🙂 są bliżej nas niż kiedykolwiek. Mam nadzieję, że tylko nie liczni nie lubią pierogów z jagodami, gdyż jak dla mnie jest to posiłek, bez którego lato nie miałoby żadnego smaku.
Jeżeli jednak zaliczasz się do osób, które nie lubią pierogów z jagodami, sprawdź przepis na pierogi ruskie

Przepis na pierogi z jagodami

składniki na ciasto:
1 kg mąki
1 jajko
3/4 szklanki przegotowanej ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1/3 kostki margaryny
składniki na farsz:
0,5 litry jagód
cukier

 

Jak zrobić pierogi z jagodami

Najpierw przygotowujemy ciasto do pierogów. 
Na stolnice , wsypujemy mąkę wymieszaną z solą. Dodajemy jajko i margarynę. Siekamy ciasto nożem. Powoli dolewamy
wodę i ugniatamy ciasto. Jeżeli jest zbyt kleiste dodajemy trochę mąki i
znów ugniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą aby nie wyschło i odkładamy.
Jagody płuczemy i usuwamy liście i inne zanieczyszczenia. 
W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem 1/2 łyżki soli. Ciasto
wyjmujemy z folii i rozwałkowujemy, wykrawamy kółka szklanką lub kubkiem. Na każde kółeczko nakładamy małą łyżeczką jagody, posypujemy odrobiną cukru i lepimy pierogi.
Do wrzącej wody wrzucamy po kolei 10-15 pierogów ( w zależności od pojemności
garnka i ilości wody ) i gotujemy ok 1 minutę. Wyciągamy na durszlak aby
ociekły i po 2 minutach rozkładamy w naczyniu żaroodpornym tak aby się
nie posklejały. Czynność tą powtarzamy do ostatniego pieroga. 
Pierogi podajemy posypane cukrem i polane słodką śmietanką. 
Smacznego!

Opublikowane:
03.09.2016
ekspansjasmaku.pl

 

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close