0

dania główne, drób, griilownie

Pieczone udka z kurczaka jak z bistro

Pieczone udka

Moi domownicy bardzo lubią mięso, a najbardziej drób. A w ostatnim czasie przepis na pieczone udka z kurczaka, tak bardzo się spodobał moim chłopcom, że co tydzień je przygotowuje. W zasadzie to mi też bardzo smakują a sposób przyrządzenia jest banalny i nie pracochłonny. O czasu do czasu nawet mi zależy na szybkim przygotowaniu obiadu, szczególnie kiedy muszę gdzieś wyjechać po obiedzie.
Aby udka upiekły się i miały chrupiąca skórkę, należy przygotować marynatę, którą polewamy drób, bardzo dokładnie. Tak przygotowane udka przekładamy do piekarnika z funkcją grill. 

Przepis na pieczona udka jak z bistro

składniki:
4 udka
1/3 szklanka oleju rzepakowego
1/3 łyżeczki tymianku
1/3 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
1/3 łyżeczki bazylii 
1 szczypta ostrej papryki
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu

Jak upiec udka z chrupiącą skórką

Udka płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i odkładamy na bok. Wszystkie przyprawy mieszamy z olejem. W tak powstałej marynacie obtaczamy udka i przekładamy do blaszki. Nastawiamy piekarnik do 180 st. C. i pieczemy z włączoną funkcją grill przez ok 40-45 minut. Po upływie tego czasu można włączyć termoobieg na 5 minut. Pieczone udka podajemy z ziemniakami, frytkami, kaszą czy ryżem. Można też zjeść z chlebkiem.
Smacznego!

Opublikowane:
21.07.2016
ekspansjasmaku.pl

 
Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

7 comments on “Pieczone udka z kurczaka jak z bistro

Przepyszny przepis :). Mam większość przypraw, więc myślę, że w piątek zrobię zakupy i wykorzystam ten przepis ;).

Reply

dziękuje, mam nadzieję, że Tobie również posmakuje 🙂

Reply
Niteczka

Jestem początkującą gospodynią domową, więc każdy prosty przepis zawsze mi się przyda 🙂 Właśnie taki jak ten, a udka wyglądają smakowicie. Na pewno skorzystam i będę zaglądała częśćiej 🙂
Zapraszam też do siebie
Pozdrawiam!

Reply

Dziękuję, przepis jest na prawdę prościutki a efekt powalający 🙂 Zapraszam częściej 🙂

Reply
Anonimowy

A co mam zrobić jeżeli nie mam w piekarniku ani funkcji grillowania ani termoobiegu? to ile czasu mam piec udka wtedy i w jakiej temperaturze?

Reply

Możesz upiec normalnie :)Tylko wtedy skórka może nie być taka chrupiąca. Piecz w temperaturze 180 st.C. Powodzenia. Daj znać jak Ci poszło 🙂

Reply

[…] mielone to tradycyjny sposób na obiad. Przygotowane samodzielnie w domu smakują najlepiej. Mielone są doprawione samymi naturalnymi […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Otrzymuj przepisy na bieżąco

sałatka z mango i filetem z kurczaka

sałatka z mango jpg

sałatka z ananasem i szynką

sałatka z ananasem i szynką jpg

sałatka-leśna-polana

sałatka leśna polana jpg

ciasto marchewkowe z jabłkami

ciasto marchewkowe z jabłkami jpg

babka z kaszy jaglanej

babka z kaszy jaglanej

ciasto marysieńka

ciasto marysieńka jpg

ciasto marysieńka

ślimaki z ciasta francuskiego

ślimaki z ciasta francuskiego jpg

babka wielkanocna z bakaliami

babka wielkanocna z bakaliami jpg

Paluszki rybne

Paluszki rybne jpg

domowe burgery

domowe burgery jpg
przepisy kulinarne Baza przepisów kulinarnych
Przepisy kulinarneOdszukaj.com - przepisy kulinarne

Medialnie ;-)

Subskrybuj stronę Vital Fit

dieta odchudzająca jpg

Zapisz się do naszego newslettera


Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków rondel