Paszteciki z kapustą i grzybami
dania główne,  świąteczne,  wegetarińskie

Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami to pyszne wegetariańskie danie obiadowe, które smakuje wyśmienicie. Można je podać z barszczem czerwonym, lub zjeść jako samodzielny obiad. Nie ukrywam jednak, że paszteciki najlepiej smakują z barszczykiem. Same są troszkę mulące, ale zawsze można podać je z herbatą :). Nadzienie pasztecików zrobiłam z pieczarek i kapusty kiszonej. Składniki te poddałam obróbce termicznej – pieczarki podsmażyłam, a kapustę kiszoną ugotowałam. Zamiast pieczarek możecie użyć grzybów leśnych np. podgrzybków. Ja osobiście preferuję mieszankę grzybów w proporcji 60% pieczarek do 40% grzybków leśnych. Dzięki obróbce termicznej farsz jest mięciutki i delikatny. Dalsze wskazówki dotyczące przygotowania pasztecików znajdziecie poniżej :).

Paszteciki z kapustą i grzybami

składniki na farsz:
400 g kiszonej kapusty
250 g pieczarek
150 g suszonych grzybów leśnych
1 duża cebula
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
2 łyżki kminku
sól i pieprz do smaku
składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej typ 650
25 g świeżych drożdży
250 ml ciepłego mleka
1 jajko
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
ponadto:
1 roztrzepane białko

Paszteciki z kapustą i grzybami przygotowanie

Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 20-30 minut. Następnie gotujemy je w tej samej wodzie przez 20 minut, odcedzamy. Obrane pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy, dodajemy do grzybów. Cebulkę szklimy na zloty kolor dodajemy do grzybów. Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy przez 30 minut. Kapustę odcedzamy, dodajemy do grzybów, mieszamy i mielimy za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Odstawiamy na bok.
Drożdże zalewamy ciepłym, ale nie gorącym mlekiem, dodajemy cukier, rozcieramy. Następnie sypiemy ok 100 g maki i mieszamy, tak aby powstał rozczyn o konsystencji śmietany. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut. Po tym czasie do rozczynu dodajemy resztę składników i ugniatamy ciasto. Odstawiamy znowu do wyrośnięcia na 20-30 minut. Tak przygotowane ciasto wałkujemy na placki, wycinamy prostokąty o szerokości ok. 10 cm, nakładamy podłużnie farsz, zostawiając od brzegu trochę miejsca i zawijamy rulon, brzegi ze sobą mocno sklejamy. Wycinamy małe paszteciki, przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę z piekarnika. Postępujemy tak z każdym plackiem. Paszteciki  smarujemy białkiem i posypujemy kminkiem. Paszteciki pieczemy w nagranym piekarniku w temp. 180 st. C przez 20 minut.
Smacznego!

Opublikowane:

ekspansjasmaku.pl
Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

Strony: 1 2

komentarze 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close