
Krokiety z kapustą i grzybami
Krokiety z kapustą i grzybami są naprawdę bardzo smaczne. Jeżeli ne lubicie kapusty możecie je zrobić z samymi grzybami. Krokiety robię nie tylko na święta, kiedy podaję je ze świątecznym, czerwonym barszczem ale również wtedy, kiedy mam na nie ochotę. Lubię też krokiety z kapustą i mięsem. W przepisie składniki na ciasto są takie same jak w przypadku wykonania krokietów kapustą i mięsem. Jedynie farsz się różni, według mnie jest to bardziej świąteczna wersja krokietów.
Przepis na krokiety z kapustą i grzybami
składniki na naleśniki:
- 1 jajko
- 1/2 litra mleka
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta sody oczyszczonej
składniki na farsz:
- 60 dkg pieczarek
- 40 dkg kapusty kiszonej
- 10 dkg suszonych grzybów
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
ponadto:
- 1-2 jajka
- bułka tarta
- olej
Przygotowujemy naleśniki
Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko i dolewamy mleko. Mieszamy
mikserem na wolnych obrotach przez 1 minutę, następnie zwiększamy
obroty i miksujemy jeszcze ok 3 minuty. Jeżeli ciasto wydaje się za
rzadkie dosypujemy 2 łyżki maki i miksujemy.
Rozgrzewamy patelnię, nalewamy chochelką ciasto i smażymy na wolnym ogniu na złoty kolor
Przyrządzamy farsz do krokietów
Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na bok. Pieczarki obieramy i mielimy w maszynce o grubych oczkach razem z odciśniętymi grzybami leśnymi. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Grzyby podsuszamy na patelni bez tłuszczu, aż woda wyparuj, następnie doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie dolewamy odrobinę oleju. Kapustę kiszoną siekamy drobno nożem lub przepuszczamy przez maszynkę, następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowaną kapustę mieszamy z grzybami i cebulą, możemy doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na każdy usmażony naleśnik nakładamy dwie łyżeczki farszu i zawijamy jak gołąbki. Każdego krokieta obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor.
Smacznego!
06.12.2016
ekspansja smaku
Zapisz

Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym

Kopiec kreta ciasto domowe
Może Ci się spodobać

zapiekanka ziemniaczana jak z kociołka
21/02/2016
Makaron z sosem pieczarkowym i brokułami
21/03/2018
komentarze 4
piegusek
zaciekawiłaś mnie Twoim ciastem- nie dodaję nigdy sody 🙂
Lena
Uwielbiam:) ja ostatnio zrobiłam z samymi pieczarkami:)
Deliciousfood98
Krokiety są najlepsze!
Ania, ekspansja smaku
Dziewczyny, macie rację. Krokiety są pyszne, nawet z samymi pieczarkami 🙂