
Klasyczne pierogi ruskie na najlepszym cieście
Dzisiaj na obiad zrobiłam pyszne pierogi ruskie. Czasami do farszu dodaję koperek lub boczek ale nie dzisiaj. Zamówienie było na klasyczne ruskie więc trzeba było je przyjąć i wykonać 🙂 Efekt : bardzo smaczne , pachnące cebulką pierożki. Tak sobie myślę , że dla większości z Was zrobienie pierogów ruskich to żaden problem ale wiem że czytają mojego bloga również Ci którzy chętnie skorzystają z tego przepisu . Jeżeli jednak nie masz ochoty na pierogi ruskie zobacz przepis na grochówkę |
Przepis na pierogi ruskie
składniki na ciasto
1 kg mąki
1 jajko
3/4 szklanki przegotowanej ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1/3 kostki margaryny
składniki na farsz
1 kg ziemniaków
1 kostka białego sera
1 cebula
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
30 dkg słoniny lub 1 cebula ( do pomaszczenia )
Ja zrobić ciasto na pierogi ruskie
Wyciągamy stolnice , wysypujemy mąkę i mieszamy z solą. Robimy dołeczek i dodajemy jajko oraz margarynę. Siekamy ciasto nożem. Stopniowo dolewamy wodę i ugniatamy. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy trochę mąki i ugniatamy. Zawijamy ciasto w folię spożywczą aby nie wyschło.
Jak zrobić farsz na pierogi ruskie
Gotujemy ziemniaki i studzimy. Kroimy cebulkę w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor. Wystudzone ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę razem z serem. Do masy dodajemy usmażoną cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Jak zrobić pierogi ruskie
Nastawiamy na gazie garnek z wodą . Solimy jedną płaską łyżką. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kółka szklanką. Nakładamy po małej łyżce farszu i lepimy pierogi.
Ciasto jest plastyczne więc kółka można sobie trochę rozciągać palcami aby farsz nie wchodził w miejsca sklejania pierogów.
Sposób gotowania pierogów ruskich
Do wrzącej wody wrzucamy po 10-15 pierogów ( w zależności od pojemności garnka i ilości wody ) i gotujemy ok 1 minutę. Wyciągamy na durszlak aby ociekły i po 2 minutach rozkładamy w naczyniu żaroodpornym tak aby się nie posklejały. Czynność tą powtarzamy do ostatniego pieroga.
Na patelni podsmażamy słoninkę albo cebulkę i krasimy pierogi.
Smacznego !
21.01.2016
ekspansja-smaku
Zapisz

Pasta z makreli z ogórkami kiszonymi
Może Ci się spodobać

Sos śmietanowo koperkowy z ćwiartek kurczaka
20/04/2016
Chrupiące placki ziemniaczane
12/02/2016