pierogi ruskie
dania główne

Klasyczne pierogi ruskie na najlepszym cieście

Dzisiaj na obiad zrobiłam pyszne pierogi ruskie. Czasami do farszu dodaję
koperek lub boczek ale nie dzisiaj. Zamówienie było na klasyczne ruskie
więc trzeba było je przyjąć i wykonać 🙂 Efekt : bardzo smaczne ,
pachnące cebulką pierożki.   
Tak sobie myślę , że dla większości z Was zrobienie pierogów ruskich to
żaden problem ale wiem że czytają mojego bloga również Ci którzy chętnie
skorzystają z tego przepisu . 
Jeżeli jednak nie masz ochoty na pierogi ruskie zobacz przepis na grochówkę

Przepis na  pierogi ruskie

składniki na ciasto 
1 kg mąki
1 jajko
3/4 szklanki przegotowanej ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1/3 kostki margaryny
 składniki na farsz
1 kg ziemniaków
1 kostka białego sera
1 cebula
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
30 dkg słoniny lub 1 cebula (  do pomaszczenia )
 Ja zrobić ciasto na pierogi ruskie
Wyciągamy stolnice , wysypujemy mąkę i mieszamy z solą. Robimy dołeczek i dodajemy jajko oraz margarynę. Siekamy ciasto nożem. Stopniowo dolewamy wodę i ugniatamy. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy trochę mąki i ugniatamy. Zawijamy ciasto w folię spożywczą aby nie wyschło.

Jak zrobić farsz na pierogi ruskie

Gotujemy ziemniaki i studzimy. Kroimy cebulkę w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor. Wystudzone ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę razem z serem. Do masy dodajemy usmażoną cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Jak zrobić pierogi ruskie

Nastawiamy na gazie garnek z wodą . Solimy jedną płaską łyżką. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kółka szklanką. Nakładamy po małej łyżce farszu i lepimy pierogi.
 Ciasto jest plastyczne więc kółka można sobie trochę rozciągać palcami aby farsz nie wchodził w miejsca sklejania pierogów.

Sposób gotowania pierogów ruskich

Do wrzącej wody wrzucamy po 10-15 pierogów ( w zależności od pojemności garnka i ilości wody ) i gotujemy ok 1 minutę. Wyciągamy na durszlak aby ociekły i po 2 minutach rozkładamy w naczyniu żaroodpornym tak aby się nie posklejały. Czynność tą powtarzamy do ostatniego pieroga. 
Na patelni podsmażamy słoninkę albo cebulkę i krasimy pierogi. 
Smacznego !

Opublikowane:
21.01.2016
ekspansja-smaku

 

 

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close