placki ziemniaczane
dania główne

Chrupiące placki ziemniaczane


Placki ziemniaczane to pomysł na szybkie i smaczne danie. A sposobów na ich podanie jest kilka przez co nie jest to nudne danie. Placki ziemniaczane możemy podać z cukrem, z solą z sosem itp.
Moja ulubiona wersja to placki na słodko. Jestem łasuchem i nic na to nie poradzę 🙂 A Wy z czym najczęściej podajecie placki ziemniaczane? Podzielcie się w komentarzu swoim ulubionym sposobem.

Placki ziemniaczane chrupiące

 składniki:
1 kg ziemniaków
2 cebule
1 ząbek czosnku
1 jajko
2 łyżki mąki
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
 

Placki ziemniaczane sposób wykonania

Ziemniaki obieramy , ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach . Odciskamy nadmiar wody z ziemniaków na gazie lub sicie na drobnych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Oba składniki dodajemy do miski , wbijamy jajko , wsypujemy mąkę i doprawiamy solą i pieprzem . Rozgrzewamy olej na patelni i kładziemy łyżką placki smażymy na średnim ogniu z obydwu stron. 
Smacznego !

Opublikowane:
12.02.2016
ekspansjasmaku.pl

 

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

komentarze 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close