Chicken burger
dania główne

Chicken burger przepis na domowe burgery z kurczakiem

Fast foody zwykle kojarzą się z niezdrową żywnością, przesyconą chemicznymi dodatkami i kilogramami tłuszczu. Jednak te burgery z kurczakiem są inne-przygotowane w domowym zaciszu, wolne od środków typu konserwanty czy glutaminian sodu, są pełnowartościowym posiłkiem, na który możemy sobie pozwolić bez wyrzutów sumienia. W skład burgerów wchodzą podstawowe składniki, tylko kotlety z fileta zrobiłam grillowane a nie smażone. Myślę że mięsko przygotowane w ten sposób jest zdrowsze i mniej tłuste. Choć nie nazwałabym tych burgerów dietetycznym posiłkiem :). Ale za to smak wspaniały dla którego od czasu do czasu warto zgrzeszyć.
Czy burgery z kurczakiem można przygotować na specjalną okazję? Myślę, że jeśli w Was jest choć trochę odwagi, to śmiało możecie się pochwalić swoim gościom swoimi zdrowymi fast foodami, które mimo swojej jednoznacznej nazwy- szybkie w przygotowaniu nie są 🙂 Ale za to efekt końcowy jest w pełni zadowalający 🙂

chicken burger

 burgery z kurczakiem

składniki na 6 bułek:
500g mąki pszennej
150ml mleka
150 ml wody
2 łyżeczki cukru
1 opakowanie suchych drożdży
2 łyżki masła
1 łyżeczka soli
1 jajko
3 łyżki ziaren sezamu
 a ponadto :
1 podwójny filet z kurczaka
4-6 plasterków żółtego sera
2 pomidory
1 cebula sałatkowa
3-4 liście sałaty
6 dużych patyczków do szaszłyków
składniki na panierkę kurczaka:
1 jajko
100 ml mleka
1/3 łyżeczki kurkumy
1/4 szklanki mąki
1/4 szklanki bułki tartej
składniki na sos:
sól i pieprz do smaku
6 łyżek majonezu
3 łyżki ketchupu

 

Jak zrobić burgery w domu

Na początku pieczemy bułeczki. Jeżeli macie gotowe to ten proces Was nie dotyczy 🙂
Na patelni roztapiamy masło. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier, sól. dolewamy wodę, mleko i wystudzone masło. Wszystkie składniki miksujemy przez 5 minut. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 35 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy mąką.Z gotowego ciasta formujemy 6 bułek, układamy na blasze, smarujemy olejem, posypujemy ziarnami sezamu i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C. przez 15 minut.
Bułki stygną a my w między czasie przygotowujemy sos – w miseczce mieszamy ketchup z majonezem i odstawiamy.
Filety z kurczaka płuczemy, osuszamy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Mięso doprawiamy solą i pieprzem, formujemy kotlety.
Sałatę i pomidory płuczemy, pomidory kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Przygotowujemy panierkę : Jajko roztrzepujemy w głębokim talerzu, mleko wlewamy również do głębokiego talerza. Mąkę i bułkę wsypujemy na osobne talerzyki- do bułki dosypujemy kurkumę.
Kotlety z kurczaka namaczamy w mleku, następnie w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety grillujemy na kratce w piekarniku przez ok 10 minut w 180 stopniach C. lub smażymy na patelni grillowej z niewielką ilością oleju. Pod koniec pieczenia/smażenia kładziemy na kotlety po jednym plasterku sera (żeby się rozpuścił). Na przekrojone bułki układamy sałatę, kotlet, polewamy sosem, układamy pomidora, cebulę i znów sałatę. Burgera przekłuwamy wykałaczką.
Smacznego!

Opublikowane:
24.06.2016
ekspansja-smaku

burgery z kurczakiem

 

 

 

Zapisz
Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

komentarzy 9

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close