
Chicken burger przepis na domowe burgery z kurczakiem
Fast foody zwykle kojarzą się z niezdrową żywnością, przesyconą chemicznymi dodatkami i kilogramami tłuszczu. Jednak te burgery z kurczakiem są inne-przygotowane w domowym zaciszu, wolne od środków typu konserwanty czy glutaminian sodu, są pełnowartościowym posiłkiem, na który możemy sobie pozwolić bez wyrzutów sumienia. W skład burgerów wchodzą podstawowe składniki, tylko kotlety z fileta zrobiłam grillowane a nie smażone. Myślę że mięsko przygotowane w ten sposób jest zdrowsze i mniej tłuste. Choć nie nazwałabym tych burgerów dietetycznym posiłkiem :). Ale za to smak wspaniały dla którego od czasu do czasu warto zgrzeszyć.
Czy burgery z kurczakiem można przygotować na specjalną okazję? Myślę, że jeśli w Was jest choć trochę odwagi, to śmiało możecie się pochwalić swoim gościom swoimi zdrowymi fast foodami, które mimo swojej jednoznacznej nazwy- szybkie w przygotowaniu nie są 🙂 Ale za to efekt końcowy jest w pełni zadowalający 🙂
burgery z kurczakiem
składniki na 6 bułek:
500g mąki pszennej
150ml mleka
150 ml wody
2 łyżeczki cukru
1 opakowanie suchych drożdży
2 łyżki masła
1 łyżeczka soli
1 jajko
3 łyżki ziaren sezamu
a ponadto :
1 podwójny filet z kurczaka
4-6 plasterków żółtego sera
2 pomidory
1 cebula sałatkowa
3-4 liście sałaty
6 dużych patyczków do szaszłyków
składniki na panierkę kurczaka:
1 jajko
100 ml mleka
1/3 łyżeczki kurkumy
1/4 szklanki mąki
1/4 szklanki bułki tartej
składniki na sos:
sól i pieprz do smaku
6 łyżek majonezu
3 łyżki ketchupu
Jak zrobić burgery w domu
Na początku pieczemy bułeczki. Jeżeli macie gotowe to ten proces Was nie dotyczy 🙂
Na patelni roztapiamy masło. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier, sól. dolewamy wodę, mleko i wystudzone masło. Wszystkie składniki miksujemy przez 5 minut. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 35 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy mąką.Z gotowego ciasta formujemy 6 bułek, układamy na blasze, smarujemy olejem, posypujemy ziarnami sezamu i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C. przez 15 minut.
Bułki stygną a my w między czasie przygotowujemy sos – w miseczce mieszamy ketchup z majonezem i odstawiamy.
Filety z kurczaka płuczemy, osuszamy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Mięso doprawiamy solą i pieprzem, formujemy kotlety.
Sałatę i pomidory płuczemy, pomidory kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Przygotowujemy panierkę : Jajko roztrzepujemy w głębokim talerzu, mleko wlewamy również do głębokiego talerza. Mąkę i bułkę wsypujemy na osobne talerzyki- do bułki dosypujemy kurkumę.
Kotlety z kurczaka namaczamy w mleku, następnie w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety grillujemy na kratce w piekarniku przez ok 10 minut w 180 stopniach C. lub smażymy na patelni grillowej z niewielką ilością oleju. Pod koniec pieczenia/smażenia kładziemy na kotlety po jednym plasterku sera (żeby się rozpuścił). Na przekrojone bułki układamy sałatę, kotlet, polewamy sosem, układamy pomidora, cebulę i znów sałatę. Burgera przekłuwamy wykałaczką.
Smacznego!
24.06.2016
ekspansja-smaku
Zapisz
Zapisz
Może Ci się spodobać

Klasyczne pierogi ruskie na najlepszym cieście
21/01/2016
duszone filety z kurczaka
16/01/2017
komentarzy 9
zdrowazywnoscoddzis.blogspot.com
Mmm, w takich chwilach ciężko trzymać się diety 😛
Ania z ekspansja smaku
od czasu do czasu nie zaszkodzi zgrzeszyć 😉
Gabriela Gromek
Taki burger na 100% jest zdrowszy i wygląda jak na zdjęciu! A nie jak w pierwszym lepszym fastfoodzie, gdzie dostajemy mniejszego o 50% jak nie więcej burgera z wylanym sosem i nie zachęca do zjedzenia. Czuję, ze zrobie je na najbliższego grilla 😀
Ściskam ciepło, Sunshine
Ania z ekspansja smaku
Niestety fast foody podawane w małych knajpkach lub co gorsza samochodach gastronomicznych nie należą do najsmaczniejszych a ich jakość nie powala. Co innego burgery wykonane samodzielnie – wiesz co jesz- i to jest najważniejsze 🙂 Mam nadzieję że grill będzie udany 🙂
księżycowa róża
Cudowny posiłek! 🙂 Zrobię, gdy tylko trochę lepiej się poczuję. Na razie walczę z grypą żołądkową 🙁
Ania z ekspansja smaku
Ooo biedna, mam nadzieję że już wyzdrowiałaś 🙂 Napisz czy smakowały Ci chicken burgery 🙂
Szefer w kuchni
Uwielbiam domowe burgery 🙂
Ania z ekspansja smaku
super! Smakują wyśmienicie, prawda? 🙂
Pingback: