Czy warto kupić ekologiczne mięso z kurczaka ?

 
Mięso z kurczaka jest najchętniej kupowanym mięsem przez Polaków. Nic
dziwnego. Teoretycznie kurczak jest zdrowy, powinien zawierać witaminy,
sole mineralne i dużo białka. Osoby będące na diecie powinny do swojego
jadłospisu włączyć mięso z kurczaka.

Czy kupione mięso w super markecie jest zdrowe?

Otóż wokół kurczaków krąży fala niezbyt dobrych opinii.
Mówi się, że mięso z kurczaka nafaszerowane jest antybiotykami,
hormonami i wodą, co przekłada się na jakość mięsa. Nie mam 100%
pewności, że mięso, które widzę w sklepie, nie jest właśnie tym
niezdrowym. Chociaż nieraz i nie dwa trafiła mi się pierś z kurczaka,
która swoją strukturą przypominała galaretę. Takie mięso wyglądało wręcz
obrzydliwie, a podczas smażenia na patelni w mgnieniu oka zrobiła mi
się zupa! Czy to normalne? Nie sądzę. Moim zdaniem podczas podsmażania
mięsa nie powinna pojawiać się woda, nie w tak dużej ilości! Myślę, że
takie mięso jest nie zdrowe, i być może w swoim składzie ma dużo wody,
hormonów i antybiotyków.

zdrowy kurczak

 

 

Moje wnioski po spożywaniu glutowatych, niesmacznych mięs są takie: jak mięso z kurczaka to tylko zdrowe, z chowu ekologicznego. Lepiej jest spożywać dobrej jakości mięso, a
troszkę rzadziej. Jeżeli musicie oszczędzać, to zmniejszcie częstość
spożywania mięsa, ale kupujcie tylko kurczaki z ekologicznego chowu.
Naprawdę takie rozwiązanie będzie korzystniejsze dla zdrowia. Moim
zdaniem liczy się jakość, w końcu warto wiedzieć co się je. Ja preferuję
tylko mięso z kurczaka bez GMO, bo najważniejsze jest zdrowie, a smak
takiego mięska jest o wiele lepszy niż takiego z lady w super markecie.
Smaczny kurczak zagrodowy jest najlepszym mięsem drobiowym, jakie
jadłam. Nie zawiera tłuszczu, ale za to jest pełnowartościowym mięsem. Dietetyczny kurczak, powinien być wykorzystywany podczas
kulinarnych wariacji nie tylko przez osoby będące na diecie. Mięsko jest
chudziutkie, smaczne i można z niego przyrządzić pyszne kotlety, smażąc
na odrobinie tłuszczu, czy wykorzystać do pysznych sałatek np. sałatki
gyros. Potrawy z ekologicznego kurczaka są pyszne i dietetyczne.  Polecam ten artykuł: Jak przyrządzić kurczaka?
Jeszcze raz pragnę podkreślić, pamiętajcie, że to czy odżywiacie się zdrowo, zależy
wyłącznie od Was, a zdrowo odżywiony organizm utrzymany jest w dobrej
kondycji.

Opublikowane:
21.10.2016
ekspansja smaku

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

6 komentarzy

  1. Anonimowy napisał(a):

    taki kurczak ze swojskiej hodowli jest super ,a rosołek nie mam słów żeby określić ten smak i aromat po prostu pycha 😀 a takie jajeczka od szczęśliwej kurki co zjada wszelakie robaczki mniam pycha 😀

  2. Kinga C napisał(a):

    Ja ostatnio bardzo zawiodłam się na swoim osiedlowym sklepie, gdzie kupuje od lat. Mięso dostałam właśnie takie średnie i może nie była to galareta ale przy smażeniu wydostało się z niego bardzo dużo wody. W smaku też nie było najlepsze. Muszę chyba właśnie poszukać czegoś takiego o czym piszesz, bo nie mam ochoty jeść takich świństw 😉
    Pozdrawiam!

    • Niestety mięso w sieciówkach czy nawet osiedlowych sklepach pozostawia wiele do życzenia… Mi się nawet zdarzyło kupić mięso zapakowane hermetycznie z datą do 28.09.2016, które otworzyłam 25.09.2016 i śmierdziało okropnie, tak że bałam się je nawet psu dać. Mięso kupiłam w znanym markecie z owadem w logo.

  3. Krzysztof Mila napisał(a):

    To jest okropne, nie można ufać pakowanym mięsom w tackach. Już kilka razy przejechałem się na wyrobach mięsnych prosto z marketów. Mam sprawdzony mały sklepik u siebie na osiedlu, gdzie zawsze jest świeże mięso.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.