Ćwikła z chrzanem jak zrobić? Ćwikła na zimę

Ćwikła z chrzanem to mój ulubiony dodatek do mięs. Lubię łączyć ćwikłę z chrzanem ponieważ jest ostrzejsza i bardziej wyrazista. Jeżeli nie lubicie chrzanu możecie z niego zrezygnować, smak ćwikły będzie wtedy łagodny a kolor sałatki jeszcze bardziej intensywniejszy niż na zdjęciu. Ja bardzo lubię buraczki, szczególnie w postaci ćwikły. Dodaję ją do wszystkich mięs zarówno pieczonych jak i smażonych. Ćwikłę z chrzanem można podać również do wędlin oraz jaj. Tak przygotowaną ćwikłę można przygotować na zimę. Wystarczy przełożyć do słoiczków pasteryzować przez ok 45 minut i odstawić do spiżarni.
 

Przepis na ćwikłę z chrzanem

Składniki:
1 kg buraków
1 duży korzeń świeżego chrzanu ewentualnie 16 dag chrzanu ze słoiczka
1-2 łyżki octu lub soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
szczypta cukru
 

Jak zrobić ćwikłę z chrzanem?

Buraczki płuczemy, i gotujemy na średnim ogniu do miękkości. Przestudzone buraczki obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Korzeń chrzanu obieramy i również ścieramy na tarce o drobnych oczkach. ( jeżeli macie chrzan w słoiczku to dodajecie do buraczków około 3- 4 łyżek). Mieszamy buraczki z chrzanem, dodajemy ocet lub sok z cytryny, sól i pieprz do smaku oraz cukier. Jeżeli buraczki są gorzkie można dodać 1 łyżkę cukru. 
Tak przygotowaną ćwikłę chłodzimy i podajemy do obiadu lub przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy. 
  
Smacznego!

Opublikowane:
07.11.2016
ekspansja smaku

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

5 komentarzy

  1. Margaret napisał(a):

    bardzo prosto wykonać taką ćwikłę a jest cudownym dodatkiem do obiadku. 🙂

  2. Di gotuje napisał(a):

    Domowa najlepsza 🙂

  1. 22/03/2017

    […] z kiszonej kapusty jest smacznym dodatkiem obiadowym. Do czego pasuje surówka z kiszonej kapusty? Surówka z dodatkiem jabłek świetnie komponuje się z kotletami, mięsem mielonym czy bitkami. Kotlety, […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.