
Cukinia z grilla przepis
Cukinia z grilla to wspaniała potrawa, która sama w sobie jest bardzo smaczna. Grillowaną cukinię można również podać jako dodatek do mięsa. Cukinia z dodatkiem oliwek, sera żółtego, pieczarek i szpinaku, polana oliwą z oliwek i doprawiona odpowiednimi przyprawami jest na prawdę ucztą dla podniebienia. Bardzo lubię to warzywo i nie wyobrażam sobie grillowania bez przyrządzenia cukinii. Oprócz tradycyjnej karkówki, kiełbaski czy sosów domowej roboty, cukinia ma swoje miejsce na naszym stole.
Pogoda nie dopisuje, zrobiło się pochmurno, ale na szczęście grillowaniem można się cieszyć nie tylko podczas pięknej pogoda i wakacyjnych weekendów. Elektryczne grille dają możliwość smakowania potraw przyrządzonych również w domu podczas pochmurnej pogody.
Cukinia z grilla
składniki:
2 cukinie
4 pieczarki
8 zielonych oliwek
8 plasterków żółtego sera
12 listków szpinaku
Oliwa z oliwek
1/3 łyżeczkę papryki słodkiej
1/2 łyżkę soli
1/3 łyżeczkę pieprzu
1/2 łyżeczkę oregano
1/2 łyżeczkę bazylii
Jak zrobić cukinię z grilla
Cukinię płuczemy, przecina wzdłuż. Solimy i odkładamy na bok. Pieczarki obieramy i kroimy w grubsze plasterki. Szpinak płuczemy i odkładamy na bok.Następnie mieszamy oliwę z pieprzem, oregano, papryką i bazylią. Cukinię osuszamy z nadmiaru wody i nacieramy przygotowaną uprzednio oliwą z ziołami. Na wierzch układamy liście szpinaku, pieczarki, ser i oliwki. Grillujemy na rozgrzanym grillu ok 20 minut. Podajemy jako samodzielne danie lub jako przystawka.
Smacznego!
19.09.2016
ekspansja-smaku
Zapisz

Sycąca potrawka z bobem i kiełbaską
Może Ci się spodobać

Jak zrobić budyń w domu ?
08/03/2016
kotlety z kaszy jaglanej smażone na oleju rzepakowym
06/05/2016
komentarze 3
Marina Furdyna
ah co za perfect timing! mam lodowke pelna cukinii i kompletnie nie mialam na nia pomyslu! dziekuje!! 🙂
Ania z ekspansja smaku
Super, cieszę się że Ci pomogłam 🙂
Pingback: