cukinia faszerowana z grilla z pieczarkami
griilownie,  na grilla,  przekaski i przystawki,  wegetarińskie

cukinia faszerowana z grilla z pieczarkami i serem

cukinia faszerowana z grilla z pieczarkami

Cukinia faszerowana z grilla z pieczarkami i serem oraz papryką i sznyką jest bardzo smaczna i aromatyczna. Można powiedzieć, że ta cukinia to taka pizza z grilla tylko zamiast mąki mamy spód z cukini. Danie jest świetne. Smakowało nawet mięsożercom. Polecam na każdą okazję. Ten wegetariański posiłek świetnie będzie się komponował wśród karkówek, ćwiartek z kurczaka i kiełbasek. Pizzerynki z cukini super smakują z sosem ketchupowo-majonezowym. Jeżeli macie dużo cukini i nie macie pojęcia jak ją przyżądzić, koniecznie spróbujcie ten przepis lub inny np. na cukinię z oliwkami.
Danie jest troszkę pracochłonne, poniważ trzeba najpierw ugrilloać cukinię z jednej strony, zanim położymy na niej farsz. Ja grillowałam cukinię na patelni grillowej w domu na kuchence gazowej. Jeśli nie macie patelni grillowej, cukinię możecie podpiec w piekarniku. Cukinie na zdjęciu nie są posypane serem, należy to zrobić przed samym grillowaniem. Prawda, że wyglądają bardzo apetycznie? 🙂

Cukinia faszerowana z grilla z pieczarkami

składaniki:

  • 1 duża cukinia
  • 15 dag pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 3-4 plasterki szynki
  • 4 lyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki przegotowanej, chłodnej wody
  • 15 dag żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Cukinia faszerowana z grilla z pieczarkami sposób przygotowania

Cukinię kroimy w 1-2 centymetrowe krążki, posypujemy każdy z nich solą i odstawiamy na bok, aż cukinie puszczą sok. Następnie kroimy w drobną kosteczkę pieczarki, paprykę i szynkę. Podsmażamy na odrobinie oleju. Odstawiamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z koncentratem pomidorowym i wodą. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Cukinie podsmażamy z jednej  strony na patelni grillowej. Podsmażoną stronę smarujemy sosem pomidorowym, nakładamy odrobinę farszu. Pozypujemy startym serem przed samym grillowaniem. Grillujemy ok 10-15 minut. Cukinię podajemy z sosem czosnkowym, majonezowo-ketchupowym lub ketchupem.
Smacznego!

Opublikowane:

ekspansjasmaku.pl
Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

Strony: 1 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close