Menu

cukinia faszerowana z grilla z pieczarkami i serem

cukinia faszerowana z grilla z pieczarkami

Cukinia faszerowana z grilla z pieczarkami i serem oraz papryką i sznyką jest bardzo smaczna i aromatyczna. Można powiedzieć, że ta cukinia to taka pizza z grilla tylko zamiast mąki mamy spód z cukini. Danie jest świetne. Smakowało nawet mięsożercom. Polecam na każdą okazję. Ten wegetariański posiłek świetnie będzie się komponował wśród karkówek, ćwiartek z kurczaka i kiełbasek. Pizzerynki z cukini super smakują z sosem ketchupowo-majonezowym. Jeżeli macie dużo cukini i nie macie pojęcia jak ją przyżądzić, koniecznie spróbujcie ten przepis lub inny np. na cukinię z oliwkami.
Danie jest troszkę pracochłonne, poniważ trzeba najpierw ugrilloać cukinię z jednej strony, zanim położymy na niej farsz. Ja grillowałam cukinię na patelni grillowej w domu na kuchence gazowej. Jeśli nie macie patelni grillowej, cukinię możecie podpiec w piekarniku. Cukinie na zdjęciu nie są posypane serem, należy to zrobić przed samym grillowaniem. Prawda, że wyglądają bardzo apetycznie? 🙂

Cukinia faszerowana z grilla z pieczarkami

składaniki:

  • 1 duża cukinia
  • 15 dag pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 3-4 plasterki szynki
  • 4 lyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki przegotowanej, chłodnej wody
  • 15 dag żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Cukinia faszerowana z grilla z pieczarkami sposób przygotowania

Cukinię kroimy w 1-2 centymetrowe krążki, posypujemy każdy z nich solą i odstawiamy na bok, aż cukinie puszczą sok. Następnie kroimy w drobną kosteczkę pieczarki, paprykę i szynkę. Podsmażamy na odrobinie oleju. Odstawiamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z koncentratem pomidorowym i wodą. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Cukinie podsmażamy z jednej  strony na patelni grillowej. Podsmażoną stronę smarujemy sosem pomidorowym, nakładamy odrobinę farszu. Pozypujemy startym serem przed samym grillowaniem. Grillujemy ok 10-15 minut. Cukinię podajemy z sosem czosnkowym, majonezowo-ketchupowym lub ketchupem.
Smacznego!

Opublikowane:

ekspansjasmaku.pl

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi: , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.