Miodownik ciasto miodowe z masą budyniową

 


Miodownik to pyszne ciasto świąteczne, które jest przełożone pyszna masą budyniową. Ciasto miodowe jest pyszne i delikatne. Bardzo ładnie wygląda i świetnie smakuje na drugi, trzeci dzień po upieczeniu. Idealne ciasto na święta. Bardzo szybko znika ze stołu :). Jest to jedno z nielicznych ciast do których często powracam. Ciasto najlepiej przechowywać w spiżarce lub przykryte na blacie, wtedy szybciej zmięknie. Trzymanie ciasta w lodówce wiąże się z dłuższym oczekiwaniem na zmiękczenie. Miodownik możecie przygotować nawet dwa dni wcześniej. Mimo iż ciasto jest z masą, nie zepsuje się.
Miodownik można przygotować na święta i bez okazji. Zachwyca gości smakiem, a mnie zachwyciło łatwością przygotowania :).

Ciasto miodowe miodownik z kremem budyniowym

składniki na ciasto:

  • 50 dag mąki tortowej
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 20 dag margaryny
  • 20 dag cukru pudru
  • 2-3 łyżki mleka
  • 1 łyżka sody

składniki na krem:

  • 3 i 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 3 żółtka
  • 2 cukry waniliowe
  • 30 dag miękkiego masła

ponadto:

  • polewa czekoladowa
  • płatki migdałowe

Jak zrobić miodownik

Mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy miód i podgrzewamy na kuchence aż miód się rozpuści. Studzimy. Mąkę mieszamy z sodą, dodajemy margarynę i siekamy nożem. Kolejno dodajemy cukier puder i jajka. Dodajemy rozpuszczony w mleku miód i zgniatamy ciasto, które dzielimy na trzy części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy i pieczemy osobno w blaszce wyłożonej papierem pergaminowym w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 st. C przez 15 minut.

Przygotowujemy masę:

Jedną szklankę mleka mieszamy z żółtkami, mąkami i cukrami, tak aby nie było
grudek. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy
mieszankę i gotujemy chwilę ciągle mieszając. Odstawiamy do wystudzenia.Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce budyń, ciągle miksując.
Wystudzone blaty ciasta przekładamy masą budyniową. Ostatni blat ciasta zdobimy polewą czekoladową i posypujemy płatkami migdałów.
Smacznego!

Opublikowane:
23.12.2016
ekspansja smaku

Zapisz
Zapisz
Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

8 komentarzy

  1. Cudowne i niezwykle apetyczne ciasto 🙂 Palce lizać <3

  2. Badylarka Domatorka napisał(a):

    Ależ bym zjadła kawałek 😉 Wygląda przepysznie 🙂

  3. Magda napisał(a):

    Ciasto wygląda przepysznie i na pewno takie jest 🙂

  4. Ola napisał(a):

    Na jaką to jest blaszkę?

  5. Adrian Jakubiak napisał(a):

    Wygląda pysznie!

  1. 30/12/2016

    […] wspaniały. Gofry możecie przygotować na imprezy i przyjęcia, kinder bale i sylwestra. Oprócz ciast, można zaserwować również gofry, szczególnie […]

  2. 02/02/2017

    […] W zasadzie moi chłopcy uwielbiają takie smaki, dlatego na blogu jest najwięcej przepisów na ciasta w podobnych smakach. Ciacho jest pyszne, wilgotne i rozpływające się w ustach. Dość słodkie, […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.