ciasto Marysieńka czekoladowe z orzechami

ciasto marysieńka

Ciasto Marysieńka to czekoladowe ciasto z orzechową bezą i kremem budyniowym. Jak dla mnie jest to połączenie idealne. W zasadzie moi chłopcy uwielbiają takie smaki, dlatego na blogu jest najwięcej przepisów na ciasta w podobnych smakach. Ciacho jest pyszne, wilgotne i rozpływające się w ustach. Dość słodkie, więc nie należy do grupy fit, ale od czasu do czasu każdy może sobie pozwolić na odrobinę słodyczy. Ponieważ ciasto jest bardzo efektowne, śmiało możecie je upiec na każdą imprezę na przykład na walentynki, komunię, czy święta.

Ciasto Marysieńka

składniki na biszkopt:
7 jaj wielkość L
3/4 szklanki cukru
150 g mąki tortowej
4 łyżki kakao
1 szczypta soli
składniki na ciasto orzechowe:
5 dużych białek
3/4 szklanki cukru
250 g orzechów włoskich
1 łyżka maki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szczypta soli
składniki na krem:
750 ml mleka
2 duże cukry waniliowe
5 dużych żółtek
1/2 szklanka cukru
2,5  łyżki skrobi ziemniaczanej
kostka masła
składniki na polewę:
125 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżki kakao
4 łyżki mleka
a ponadto:
zimna kawa z 2 łyżeczek – na poncz
wiórki kokosowe

Jak upiec ciasto Marysieńka

Przygotowujemy biszkopt kakaowy:
Mąkę mieszamy z kakao, białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Następnie do piany dodajemy pojedynczo żółtka, ciągle ubijając. Do masy dodajemy wymieszaną mąkę z kakao i delikatnie mieszamy drewnianą szpatułką.  Do wyłożonej papierem blaszki (sam spód) przelewamy delikatnie ciasto i pieczemy  w nagrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 160 st. C.
Biszkopt orzechowy:
Ubijamy białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Orzechy siekamy na drobne kawałki, mieszamy z mąkami i dodajemy powoli do piany z białek, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem(tak jak uprzednio) i pieczemy w temperaturze 175 st. C przez 30 minut.
Masa budyniowa:
500 ml mleka zagotowujemy z dodatkiem cukrów, pozostałe mleko mieszamy z żółtkami i mąką. Do gotującego się mleka, wlewamy przygotowaną mieszankę i gotujemy aż budyń zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i czekamy aż wystygnie. W między czasie nie mieszamy budyniu.
Masło ucieramy na puszysty krem, dodajemy małymi porcjami zimny budyń.
Polewa czekoladowa
Rozpuszczamy masło w małym rondelku, następnie dodajemy cukier i mleko. Kiedy cukier się rozpuści, rondelek zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao, mocno mieszamy.  Polewa jest gotowa.
Złożenie ciasta
Kakaowy biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części. Jedna część zostawiamy, to będzie spód ciasta.  Biszkopt nasączamy kawą, smarujemy połową masy, przykrywamy biszkoptem orzechowym, smarujemy masą i przykrywamy biszkoptem kakaowym, nasączamy ponczem. Wierzch ciasta polewamy chłodną polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!

Opublikowane:

www.ekspansjasmaku.pl

 

 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.