Ciasto marchewkowe z jabłkami

ciasto marchewkowe z jabłkami

Cisto marchewkowe z jabłkami jest pyszne i banalnie proste w przygotowaniu. Tutaj nie ma miejsca na drogie składniki, które można kupić tylko w porządnym supermarkecie. Do upieczenia ciasta marchewkowego potrzebne wam będą tylko proste składniki, które znajdują się w każdej kuchni, a jeśli któregoś zabraknie, zawsze można dokupić w osiedlowym lub w wiejskim sklepie. Mimo iż składniki nie są wyszukane, a ciasto jet proste w przygotowaniu, nie rzutuje to wcale na smak owego deseru:). Ciasto jest wilgotne, miękkie i smakowite. Połączenie marchewki i jabłka jak widać nie jest połączeniem idealnym tylko podczas przygotowania surówki obiadowej, ale również podczas wypieków. Koniecznie spróbujcie to ciasto, warte jest tego.

Ciasto marchewkowe z jabłkami

składniki:
5 dużych marchewek
2 duże jabłka
2 szklanki mąki
4 jajka
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
1 szczypta soli

Jak się robi ciasto marchewkowe

Obrane marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, jeżeli jest soczysta, należy ją odsączyć przed dodaniem do masy. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Jajka ucieramy z cukrem, ciągle miksując dosypujemy powoli składniki sypkie. Dodajemy olej, mieszamy i wsypujemy startą marchew oraz jabłka. Całość  bardzo dokładnie mieszamy łyżką. Gotową masę przekładamy do brytfanki i wstawiamy do nagrzanego piekarniki. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!

Opublikowane:

ekspansja smaku

 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

2 komentarze

  1. Barbara napisał(a):

    Bardzo fajne ciacho. Muszę spróbować. 🙂

  1. 09/02/2017

    […] pośród baranka żuru i mazurków. Przepis na pyszną babkę – zebrę dostałam od mamy. Ciasto jest wilgotne, miękkie oraz bardzo apetyczne i w  dodatku cieszy oko Fale kakaowo-waniliowe […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.