Menu

Ciasto czekoladowe z masą budyniową i orzechami

To ciasto czekoladowe dosłownie rozpływa się w ustach. Uwielbiam czekoladę i wszystko ci jest z nią związane. W tym przepisie ciasto czekoladowe połączyłam z pyszną masą budyniową, herbatnikami kakaowymi i orzechami. Jak dla mnie jest to połączenie idealne. Czekoladowe ciasto jest doskonałe na specjalne okazje np. Wigilię i Boże Narodzenie, Wielkanoc, Urodziny, Sylwester itp. Wygląda i smakuje naprawdę bardzo dobrze. Jeśli  nie jedliście jeszcze takiego ciasta, spróbujcie koniecznie 🙂

Ciasto czekoladowe z masą i orzechami

składniki na ciasto:
5 jaj
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli

składniki na krem budyniowy:
3 i 1/2 szklanki mleka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki tortowej
3 żółtka
2 cukry waniliowe
30 dag miękkiego masła
ponadto:
30 dag kakaowych herbatników
1 szklanka siekanych orzechów włoskich

Jak zrobić czekoladowe ciasto z masą

Białka oddzielamy od żółtek i ubijam na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Mąkę mieszamy z kakao i sodą oczyszczoną. Żółtka ubijamy na gładką masę, dodając porcjami cukier. Do masy jajecznej dodajemy składniki “suche”, mieszamy i dodajemy porcjami ubite białka, ciągle mieszając. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blaszki. Pieczemy przez 30 minut w temp. 170 st. C. Studzimy.

Jak zrobić masę

Jedną szklankę mleka mieszamy z żółtkami, mąkami i cukrami, tak aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę i gotujemy chwilę ciągle mieszając. Odstawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce budyń, ciągle miksując.
Ciasto czekoladowe przecinamy wzdłużnie na pół. Jeden kawałek układamy w blaszce wyłożonej papierem pergaminowym, smarujemy masą budyniową, układamy herbatniki, następnie znów masę budyniową i ciasto czekoladowe, które cienko smarujemy masą budyniową i posypujemy posiekanymi orzechami. Przed podaniem chłodzimy minimum 2 godziny.

Smacznego!

Opublikowane:
21.12.2016
ekspansja smaku

Zapisz

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
Tagi: , , , , , , , , , , , ,

1 thought on “Ciasto czekoladowe z masą budyniową i orzechami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.