
Ciastka na walentynki biszkoptowe
Ponieważ święto zakochanych zbliża się dużymi krokami postanowiłam na tę okazję coś upiec. Walentynkowe ciasteczka które upiekłam są mięciutkie, delikatne w smaku, a do tego romantycznie wyglądają :). Coś czuję że będę
musiała upiec jeszcze jedną porcję …..
Ciastka na walentynki
składniki na ciasto:
6 jaj
1/2 szklanka cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
składniki na polewę:
1 biała czekolada
5 łyżek mleka
2 łyżeczki żelatyny spożywczej
barwnik spożywczy czerwony
ozdoby do dekoracji
Jak zrobić ciastka na walentynki
Rozdzielamy jajka, białka ubijamy mikserem z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, wlewamy olej i żółtka oraz wsypujemy mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem pergaminowym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy 20 minut. Studzimy.
Jak wyciąć serduszka?
Ranty biszkopta odcinamy i wycinamy serduszka za pomocą foremki.
Jak zrobić polewę ?
Podgrzewamy mleko na małym gazie z dodatkiem żelatyny ( uważając aby nie zagotować ). Kiedy żelatyna się rozpuści dodajemy pokruszoną czekoladę. Po rozpuszczeniu składników ściągamy z gazu, dzielimy na 3 części.
Do jednej dodajemy barwnik w kolorze czerwonym a do drugiej szary .
Ciepłą masą smarujemy serduszka i dekorujemy szprycą lub mazakiem spożywczym.
Smacznego!
13.02.2016
ekspansjasmaku.pl
Zapisz

Chrupiące placki ziemniaczane
Może Ci się spodobać

Cake pops czekoladowe ciasteczka na patyku
13/10/2016
Puszysty deser czekoladowy ze śmietanową pianką
09/05/2016
komentarze 3
Wilk Syty
Ale piękne! Na pewno każda Walentynka by się ucieszyła, wyglądają cudownie 😉
Ania z ekspansja smaku
dziękuję 🙂
Pingback: