Menu

Ciastka na walentynki biszkoptowe

Ponieważ święto zakochanych zbliża się dużymi krokami postanowiłam na tę okazję coś upiec. Walentynkowe ciasteczka które upiekłam są mięciutkie, delikatne w smaku, a do tego romantycznie wyglądają :). Coś czuję że będę
musiała upiec jeszcze jedną porcję …..

Ciastka na walentynki

składniki na ciasto:
6 jaj
1/2 szklanka cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
składniki na polewę:
1 biała czekolada
5 łyżek mleka
2 łyżeczki żelatyny spożywczej
barwnik spożywczy czerwony
ozdoby do dekoracji
 

Jak zrobić ciastka na walentynki

Rozdzielamy jajka, białka ubijamy mikserem z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, wlewamy olej i żółtka oraz wsypujemy mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem pergaminowym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy 20 minut. Studzimy.

Jak wyciąć serduszka?

Ranty biszkopta odcinamy i wycinamy serduszka za pomocą foremki.

Jak zrobić polewę ?

Podgrzewamy mleko na małym gazie z dodatkiem żelatyny ( uważając aby nie zagotować ). Kiedy żelatyna się rozpuści dodajemy pokruszoną czekoladę. Po rozpuszczeniu składników ściągamy z gazu, dzielimy na 3 części.
Do jednej dodajemy barwnik w kolorze czerwonym a do drugiej szary .
Ciepłą masą smarujemy serduszka i dekorujemy szprycą lub mazakiem spożywczym.
Smacznego!

Opublikowane:
13.02.2016
ekspansjasmaku.pl

 

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
Tagi: , , , ,

3 thoughts on “Ciastka na walentynki biszkoptowe”

  1. Wilk Syty pisze:

    Ale piękne! Na pewno każda Walentynka by się ucieszyła, wyglądają cudownie 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.