Ciastka na walentynki
desery i ciasteczka

Ciastka na walentynki biszkoptowe

Ponieważ święto zakochanych zbliża się dużymi krokami postanowiłam na tę okazję coś upiec. Walentynkowe ciasteczka które upiekłam są mięciutkie, delikatne w smaku, a do tego romantycznie wyglądają :). Coś czuję że będę
musiała upiec jeszcze jedną porcję …..

Ciastka na walentynki

składniki na ciasto:
6 jaj
1/2 szklanka cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
składniki na polewę:
1 biała czekolada
5 łyżek mleka
2 łyżeczki żelatyny spożywczej
barwnik spożywczy czerwony
ozdoby do dekoracji
 

Jak zrobić ciastka na walentynki

Rozdzielamy jajka, białka ubijamy mikserem z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, wlewamy olej i żółtka oraz wsypujemy mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem pergaminowym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy 20 minut. Studzimy.

Jak wyciąć serduszka?

Ranty biszkopta odcinamy i wycinamy serduszka za pomocą foremki.

Jak zrobić polewę ?

Podgrzewamy mleko na małym gazie z dodatkiem żelatyny ( uważając aby nie zagotować ). Kiedy żelatyna się rozpuści dodajemy pokruszoną czekoladę. Po rozpuszczeniu składników ściągamy z gazu, dzielimy na 3 części.
Do jednej dodajemy barwnik w kolorze czerwonym a do drugiej szary .
Ciepłą masą smarujemy serduszka i dekorujemy szprycą lub mazakiem spożywczym.
Smacznego!

Opublikowane:
13.02.2016
ekspansjasmaku.pl

 

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

komentarze 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close