ciastka z mąki kokosowej
desery i ciasteczka

Ciastka z mąki kokosowej białkowe

ciastka z mąki kokosowej

Ciastka z mąki kokosowej na bazie samych białek upiekłam, ponieważ musiałam w jakiś sposób wykorzystać białka, które nie zostały wykorzystane do upieczenia pączków. Muszę się pochwalić efektem końcowym tych wymyślonych na szybko ciasteczek ;). Ku mojemu zdziwieniu ciastka wyszły pyszne, mega kokosowe i słodkie. Nie jest to przepis z kategorii fit, chociaż zawiera dużo białka i myślę, że osoby będące na diecie mogą od czasu do czasu takie ciastka sobie upiec, tym bardziej, że są bezglutenowe.
Ciastka w smaku przypominają kokosanki, które dodałam do bloga kilka miesięcy temu, tylko z tą różnicą, że w tych białkowych ciasteczkach zamiast wiórek kokosowych użyłam mąki kokosowej, którą bardzo mocno polecam. Mąka kokosowa nie zawiera glutenu i cholesterolu za to w jej składzie znajdziecie dużo błonnika i białka. Zawarte w mące kwasy tłuszczowe mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Spożywanie mąki kokosowej przyśpiesza tempo metabolizmu i pomaga w szybszej redukcji tłuszczu, dlatego zaleca się spożywanie mąki kokosowej podczas stosowania diety odchudzającej. Na blogu pojawi się więcej przepisów z udziałem mąki kokosowej, więc zachęcam Was już dzisiaj do zakupienia dużego opakowania mąki na przykład w sklepie zdrowystragan.pl. Jak dla mnie to najlepszy sklep w sieci ze zdrową żywnością. Ceny bardzo korzystne, produkty sprawdzone przeze mnie, rabat na pierwsze zakupy, dodają także gratisy do zakupów.

Czytasz Artykuł Sponsorowany z lokowaniem produktu dzięki któremu mam pieniądze na opłaty związane z utrzymaniem stronki. Dziękuję 🙂

Ciastka z mąki kokosowej

składniki:
5 białek
150 g mąki kokosowej
1/2 szklanka cukru
1 szczypta soli
papilotki

Jak zrobić ciastka z mąki kokosowej

Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli, ciągle ubijając dodajemy po troszku cukier. Na koniec ubitą pianę z białek mieszamy z mąką kokosową. Z gotowej masy formujemy kulki, które umieszczamy w papilotkach. Ciasteczka przekładamy na dużą blachę z piekarnika i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez ok 10 minut.
Smacznego!

Opublikowane:

www.ekspansjasmaku.pl
Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

Strony: 1 2

komentarze 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close