Ciastka z mąki kokosowej białkowe

ciastka z mąki kokosowej

Ciastka z mąki kokosowej na bazie samych białek upiekłam, ponieważ musiałam w jakiś sposób wykorzystać białka, które nie zostały wykorzystane do upieczenia pączków. Muszę się pochwalić efektem końcowym tych wymyślonych na szybko ciasteczek ;). Ku mojemu zdziwieniu ciastka wyszły pyszne, mega kokosowe i słodkie. Nie jest to przepis z kategorii fit, chociaż zawiera dużo białka i myślę, że osoby będące na diecie mogą od czasu do czasu takie ciastka sobie upiec, tym bardziej, że są bezglutenowe.
Ciastka w smaku przypominają kokosanki, które dodałam do bloga kilka miesięcy temu, tylko z tą różnicą, że w tych białkowych ciasteczkach zamiast wiórek kokosowych użyłam mąki kokosowej, którą bardzo mocno polecam. Mąka kokosowa nie zawiera glutenu i cholesterolu za to w jej składzie znajdziecie dużo błonnika i białka. Zawarte w mące kwasy tłuszczowe mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Spożywanie mąki kokosowej przyśpiesza tempo metabolizmu i pomaga w szybszej redukcji tłuszczu, dlatego zaleca się spożywanie mąki kokosowej podczas stosowania diety odchudzającej. Na blogu pojawi się więcej przepisów z udziałem mąki kokosowej, więc zachęcam Was już dzisiaj do zakupienia dużego opakowania mąki na przykład w sklepie zdrowystragan.pl. Jak dla mnie to najlepszy sklep w sieci ze zdrową żywnością. Ceny bardzo korzystne, produkty sprawdzone przeze mnie, rabat na pierwsze zakupy, dodają także gratisy do zakupów.

Ciastka z mąki kokosowej

składniki:
5 białek
150 g mąki kokosowej
1/2 szklanka cukru
1 szczypta soli
papilotki

Jak zrobić ciastka z mąki kokosowej

Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli, ciągle ubijając dodajemy po troszku cukier. Na koniec ubitą pianę z białek mieszamy z mąką kokosową. Z gotowej masy formujemy kulki, które umieszczamy w papilotkach. Ciasteczka przekładamy na dużą blachę z piekarnika i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez ok 10 minut.
Smacznego!

Opublikowane:

www.ekspansjasmaku.pl

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

1 Response

  1. 21/03/2017

    […] że nie trzeba być wielkim łasuchem, aby skusić się na rurki z kremem budyniowym. Takie ciastka przygotowane we własnej kuchni smakują najlepiej. Muszę szczerze napisać, że czas oczekiwania […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.