sernik z kokosem
ciasta i torty

Sernik z kokosem na cienkim cieście

 

 Sernik z kokosem to pyszne ciasto, które przygotowuje na różne okazje. Ten rodzaj sernika troszkę się różni od przepisu, który dodałam kilka miesięcy temu na sernik z cytrynowym lukrem. Ten serniczek jest na spodzie z delikatnego ciasta, a wierzch sernika udekorowałam polewą czekoladową i posypałam wiórkami kokosowymi :). Sernik jest delikatny i wspaniale rozpływa się w ustach. Ciasto jest mięciutkie, delikatnie waniliowe.

Przepis ma sernik z kokosem

składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki maki pszennej
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 żółtka
  • 15 dag cukru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

składniki na masę serową:

  • 1 kg sera półtłustego lub tłustego
  • 25 dag cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 cukry waniliowe

ponadto:

  • 1 polewa czekoladowa
  • 1 opakowanie wiórek kokosowych
     

Jak upiec sernik z kokosem

Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy szybko na ciasto, które owijamy w folię spożywczą i przekładamy do lodówki na minimum 30 minut. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem pergaminowym. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i umieszczamy w foremce, gęsto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175 st.C przez 15 minut.
 

Przygotowujemy masę serową

Ser mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa z sitkiem o drobnych oczkach. Do sera dodajemy 4 żółtka, cukry, olej, mleko i budyń waniliowe. Mieszamy składniki mikserem. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy serowej, delikatnie i krótko mieszamy drewnianą łyżką. Rzadką masę przelewamy do foremki z ciastem i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 st. C.
Przestudzony sernik ozdabiamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!

Opublikowane:
02.12.2016
ekspansja smaku

 
Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

komentarzy 7

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close