
Sernik z kokosem na cienkim cieście
Przepis ma sernik z kokosem
składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki maki pszennej
- 1/2 kostki margaryny
- 2 żółtka
- 15 dag cukru
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
składniki na masę serową:
- 1 kg sera półtłustego lub tłustego
- 25 dag cukru
- 1 budyń waniliowy
- 4 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 cukry waniliowe
ponadto:
- 1 polewa czekoladowa
- 1 opakowanie wiórek kokosowych
Jak upiec sernik z kokosem
Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy szybko na ciasto, które owijamy w folię spożywczą i przekładamy do lodówki na minimum 30 minut. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem pergaminowym. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i umieszczamy w foremce, gęsto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175 st.C przez 15 minut.
Przygotowujemy masę serową
Ser mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa z sitkiem o drobnych oczkach. Do sera dodajemy 4 żółtka, cukry, olej, mleko i budyń waniliowe. Mieszamy składniki mikserem. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy serowej, delikatnie i krótko mieszamy drewnianą łyżką. Rzadką masę przelewamy do foremki z ciastem i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 st. C.
Przestudzony sernik ozdabiamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
02.12.2016
ekspansja smaku
Zapisz

Zioła szwedzkie przepis na nalewkę
Może Ci się spodobać

Odwrócone ciasto ze śliwkami
20/08/2017
jak zrobić tort samochód
05/10/2015
komentarzy 7
Arkadiusz
Bardzo smakowicie wygląda ten sernik. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂
Ania, ekspansja smaku
Dziękuję, daj znać czy smakował 🙂
Anonimowy
jaki rozmiar blaszki?
Ania, ekspansja smaku
Piekłam w blaszce o wymiarach 25×35 🙂
Żwawy Leniwiec
Uwielbiam takie serniki! 🙂
Ania, ekspansja smaku
Super, mamy podobne gusta kulinarne 🙂
Pingback: