rolada biszkoptowa
ciasta i torty,  świąteczne

Rolada biszkoptowa zgalaretką i kremem

rolada biszkoptowa
Rolada biszkoptowa jest bardzo delikatna z lekkim kremem budyniowym i galaretką. Rolada jest pyszna, nie za słodka, a przygotowanie jej jest bardzo proste. Zapewniam Was że nie potrzeba wielkich zdolności kulinarnych aby stworzyć smaczną roladę, która posmakuje każdemu. Ciasto to możecie podać z pyszną kawą late udekorowaną bitą śmietaną. Rolada nie należy do sezonowych wypieków więc bez zastanowienia możecie ją zrobić o każdej porze roku :). Biszkopt, który użyłam do rolady jest taki sam jak w przepisie na biszkopt z jabłkami. Miękki, delikatny i dobrze się roluje. Koniecznie spróbujcie! Jeżeli planujecie przyjęcie oprócz rolady możecie upiec pyszne ślimaczki z ciasta francuskiego z serkiem waniliowym. 

Przepis na roladę biszkoptową z kremem i galaretką

składniki na biszkopt:

  • 8 jaj
  • 1 cukier waniliowy
  • 120 g cukru
  • 10 dag mąki pszennej
  • 6 dag mąki ziemniaczanej

składniki na krem:

  • 1,5 saszetki budyniu lub 1 porcja z przepisu na budyń
  • 200 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

ponadto :

  • 1 galaretka

Jak zrobić roladę z kremem i galaretką?

Jajka wbijamy do misy i ucieramy razem z cukrami na gładką masę. Następnie dodajemy obie mąki i mieszamy mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji.Ciasto przelewamy do brytfanki wyłożonej papierem pergaminowym i posmarowanej masłem oraz posypanej bułką tartą. Biszkopt pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 st.C.
W między czasie przygotowujemy galaretkę rozpuszczając ją w 300 ml gorącej wody. Pozostawiamy do stężenia w długim i wąskim pudełku – jeżeli takiego nie macie możecie galaretkę przelać na głęboki talerz, po stężeniu pokroić nożem na paski.
Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją w przepisie na budyń. Studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do utartego masła dodajemy zimny budyń i miksujemy na gładką masę.
Wyciągamy biszkopt razem z papierem pergaminowym i zawijamy w rulon, odkładamy do wystudzenia.
Wystudzony biszkopt delikatnie odwijamy, środek smarujemy kremem, na jednym boku kładziemy pasek galaretki i zawijamy – w ten sposób galaretka znajdzie się w środku. Roladę owijamy bawełnianą ściereczką lub folią aluminiową i przekładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Smacznego!

Opublikowane:
09.11.2016
ekspansja smaku

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

komentarzy 15

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close