
Rolada biszkoptowa zgalaretką i kremem
Rolada biszkoptowa jest bardzo delikatna z lekkim kremem budyniowym i galaretką. Rolada jest pyszna, nie za słodka, a przygotowanie jej jest bardzo proste. Zapewniam Was że nie potrzeba wielkich zdolności kulinarnych aby stworzyć smaczną roladę, która posmakuje każdemu. Ciasto to możecie podać z pyszną kawą late udekorowaną bitą śmietaną. Rolada nie należy do sezonowych wypieków więc bez zastanowienia możecie ją zrobić o każdej porze roku :). Biszkopt, który użyłam do rolady jest taki sam jak w przepisie na biszkopt z jabłkami. Miękki, delikatny i dobrze się roluje. Koniecznie spróbujcie! Jeżeli planujecie przyjęcie oprócz rolady możecie upiec pyszne ślimaczki z ciasta francuskiego z serkiem waniliowym.
Przepis na roladę biszkoptową z kremem i galaretką
składniki na biszkopt:
- 8 jaj
- 1 cukier waniliowy
- 120 g cukru
- 10 dag mąki pszennej
- 6 dag mąki ziemniaczanej
składniki na krem:
- 1,5 saszetki budyniu lub 1 porcja z przepisu na budyń
- 200 dag masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
ponadto :
- 1 galaretka
Jak zrobić roladę z kremem i galaretką?
Jajka wbijamy do misy i ucieramy razem z cukrami na gładką masę. Następnie dodajemy obie mąki i mieszamy mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji.Ciasto przelewamy do brytfanki wyłożonej papierem pergaminowym i posmarowanej masłem oraz posypanej bułką tartą. Biszkopt pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 st.C.
W między czasie przygotowujemy galaretkę rozpuszczając ją w 300 ml gorącej wody. Pozostawiamy do stężenia w długim i wąskim pudełku – jeżeli takiego nie macie możecie galaretkę przelać na głęboki talerz, po stężeniu pokroić nożem na paski.
Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją w przepisie na budyń. Studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do utartego masła dodajemy zimny budyń i miksujemy na gładką masę.
Wyciągamy biszkopt razem z papierem pergaminowym i zawijamy w rulon, odkładamy do wystudzenia.
Wystudzony biszkopt delikatnie odwijamy, środek smarujemy kremem, na jednym boku kładziemy pasek galaretki i zawijamy – w ten sposób galaretka znajdzie się w środku. Roladę owijamy bawełnianą ściereczką lub folią aluminiową i przekładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Smacznego!
09.11.2016
ekspansja smaku
Zapisz
Może Ci się spodobać

Sernik tradycyjny bezgutenowy bez spodu
20/12/2016
Ciasto marchewkowe z jabłkami
14/01/2017
komentarzy 15
Izaa
ale smakowita ta rolada
ekspansja smaku
Dziękuję 🙂 Jest na prawdę pyszna:)
Kasia M.
Wygląda wyśmienicie 🙂
ekspansja smaku
Dziękuję 🙂 Polecam spróbować 🙂
Anna M
Bardzo ładnie wygląda
Anna M
Bardzo ładnie wygląda
Unknown
Ja mam pytanie gdzie w przepisie są jajka i ich ilość ????
ekspansja smaku
Dobre pytanie! Faktycznie zapomniałam o tym bardzo ważnym składniku. Przepis został poprawiony. Dziękuję za uwagę 🙂
Anonimowy
Czy wystudzony biszkopt nie popęka w momencie zwijania go z masą? A może najpierw upieczony, jeszcze gorący biszkopt zwinąć w rulon, (w ściereczkę)? Dopiero po wystudzeniu delikatnie rozwinąć, posmarować kremem budyniowym, włożyć w środek paski galaretki i zwinąć ciasno w rulon. Tak przygotowaną roladę zawinąć w pergamin i wstawić do lodówki.
Ania z ekspansja smaku
Przepis już poprawiny, dziękuje za uwagę 🙂
Margaret
Ale pyszności, a jaki smak galaretki użyłaś?
Ania, ekspansja smaku
galaretka o smaku agrestowym, bardzo dobra 🙂
Pingback:
Anonim
dziś z pani przepisu zrobiłam mufinki i ptysie dzieciaki prawie wszysko zjedli takie dobrejutro robię roladę
Ania z ekspansja smaku
Super, bardzo się cieszę, że smakowało ;-). Rolada te jest pyszna 🙂