Pyszny makowiec z bezą i kruszonką

ciasto z makiem

Pyszny makowiec z bezą i kruszonką to idealne ciasto na święta ale nie tylko. Ciasto z makiem jest pyszne, wilgotne i szybko znika ze stołu. Kruche ciasto z makiem nie należało do moich ulubionych ciast dopóki nie upiekłam tego ciasta. Naprawdę nie lubiłam makowców w żadnej wersji odkąd pamiętam. W święta wolałam jadać szarlotkę albo sernika. Tak naprawdę takie ciasto z dodatkiem maku polubiłam dopiero niedawno, być może dorosłam do takiego rodzaju wypieków 🙂 Jednak iż mimo lubię już makowce to i tak zawsze piekę z gotowej masy makowej.  Taką gotową masę makową możecie zrobić sami lub sobie sprawę ułatwić i użyć gotowej masy makowej. Ja z uwagi na mało wolnego czasu, użyłam gotowej masy makowej z Lidla ponieważ przeglądając gazetki na stronie Blix, ceny interesujących mnie artykułów spożywczych były najtańsze. Podaję Wam link do aktualnych gazetek Lidla: gazetki lidl 

 

Pyszny makowiec z bezą i kruszonką przepis

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 2 żółtka
  • 200 g masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
Czas pracy:
  • 100 g masła miękkiego
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 900 g gotowej masy makowej z puszki
  • 100 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
Piana z białek:
  • 5 białek
  • 180 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
Maślana kruszonka:
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 60 g cukru pudru
  • 100 g mąki pszennej tortowej

 

Pyszny makowiec z bezą i kruszonką sposób przygotowania

Wszystkie składniki szybko zagniatamy dłońmi, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce około godzinkę. Schłodzone rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykładamy na wyścieloną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 35×25 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem i podpiekamy przez ok. 15 minut w 190 st.C.

Miękkie masło ucieramy z cukrem  do puszystości. Dajemy masę makową, żółtka, jajko i posiekane orzechy włoskie. Całość krótko miksujemy. Masę wykładamy na podpieczone ciasto. Białka  ubijamy na sztywną pianę stopniowo wsypując cukier. Po dodaniu całego cukru, wsypujemy budyń i dokładnie mieszamy szpatułką. Pianę wykładamy na masę makową.

Miękkie masło rozcieramy z cukrem, żółtkiem i mąką do uzyskania kruszonki posypujemy nią pianę z białek.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 40-45 minut.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
ciasto z makiem

Print Friendly, PDF & Email

Zostaw odpowiedź