ciasto ze śliwkami jpg.
ciasta i torty

Odwrócone ciasto ze śliwkami

ciasto ze śliwkami jpg.

Odwrócone ciasto ze śliwkami  pierwszy raz piekłam dwa lata temu.  Muszę powiedzieć, że to ciasto ze śliwkami jest pyszne, idealnie wilgotne i bardzo podzielne. Odwrócone ciasto ze śliwkami znika ze stołu w bardzo szybkim tempie. Nawet nie miałam czasu na zrobienie ładnego zdjęcia. Jeśli szukacie pysznego i efektownego ciasta ze śliwkami, to ten przepis jest idealny. Ciasto zawiera w sobie wszelkie zalety: jest bardzo smaczne, nie zatyka, jest wilgotne, łatwe w wykonaniu i bardzo ładnie się prezentuje.
Polecam także przepis na sernik na zimno.

Odwrócone ciasto ze śliwkami przepis

składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka kefiru
  • 80 dag śliwek np. węgierek lub stanley
  • 6 dag masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • a także po 2 łyżki cukru i roztopionego masła

Odwrócone ciasto ze śliwkami sposób przygotowania

Masło i cukry ucieramy na puszystą masę. Suche składniki łączymy ze sobą i odstawiamy. Do utartego masła z cukrami dajemy jajko i kefir na przemian z suchymi składnikami. Mieszamy drewnianą szpatułką. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i chwilkę gotujemy, ciągle mieszając. Masę wylewamy na dno formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Umyte i  wydrylowane śliwki, przekrawamy na pół i gęsto układamy na dnie formy. Na śliwki wykładamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 170 st.C. Przestudzone ciasto przekładamy na paterę ” do góry dnem”. Należy to zrobić energicznie (przed przełożeniem ciasta, należy je “przejechać” nożem po bokach, aby ciasto ładnie odeszło od brytfanki.
Smacznego!

Opublikowane:

ekspansjasmaku.pl
Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

Strony: 1 2

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close