
Odwrócone ciasto ze śliwkami
Odwrócone ciasto ze śliwkami pierwszy raz piekłam dwa lata temu. Muszę powiedzieć, że to ciasto ze śliwkami jest pyszne, idealnie wilgotne i bardzo podzielne. Odwrócone ciasto ze śliwkami znika ze stołu w bardzo szybkim tempie. Nawet nie miałam czasu na zrobienie ładnego zdjęcia. Jeśli szukacie pysznego i efektownego ciasta ze śliwkami, to ten przepis jest idealny. Ciasto zawiera w sobie wszelkie zalety: jest bardzo smaczne, nie zatyka, jest wilgotne, łatwe w wykonaniu i bardzo ładnie się prezentuje.
Polecam także przepis na sernik na zimno.
Odwrócone ciasto ze śliwkami przepis
składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka kefiru
- 80 dag śliwek np. węgierek lub stanley
- 6 dag masła
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- a także po 2 łyżki cukru i roztopionego masła
Odwrócone ciasto ze śliwkami sposób przygotowania
Masło i cukry ucieramy na puszystą masę. Suche składniki łączymy ze sobą i odstawiamy. Do utartego masła z cukrami dajemy jajko i kefir na przemian z suchymi składnikami. Mieszamy drewnianą szpatułką. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i chwilkę gotujemy, ciągle mieszając. Masę wylewamy na dno formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Umyte i wydrylowane śliwki, przekrawamy na pół i gęsto układamy na dnie formy. Na śliwki wykładamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 170 st.C. Przestudzone ciasto przekładamy na paterę ” do góry dnem”. Należy to zrobić energicznie (przed przełożeniem ciasta, należy je “przejechać” nożem po bokach, aby ciasto ładnie odeszło od brytfanki.
Smacznego!
ekspansjasmaku.pl
Strony: 1 2

Sos pieczarkowy
Może Ci się spodobać

Kopiec kreta ciasto domowe
09/12/2016
Babka z bakaliami drożdżowa
19/03/2018
komentarze 2
Kulinarne Inspiracje Futki
Wspaniałe i niezwykle smakowite ciasto 🙂 Palce lizać 😀 <3
Pingback: