Koszyk

0

ciasta i torty, świąteczne

Miodownik ciasto miodowe z masą budyniową

miodownik
 


Miodownik to pyszne ciasto świąteczne, które jest przełożone pyszna masą budyniową. Ciasto miodowe jest pyszne i delikatne. Bardzo ładnie wygląda i świetnie smakuje na drugi, trzeci dzień po upieczeniu. Idealne ciasto na święta. Bardzo szybko znika ze stołu :). Jest to jedno z nielicznych ciast do których często powracam. Ciasto najlepiej przechowywać w spiżarce lub przykryte na blacie, wtedy szybciej zmięknie. Trzymanie ciasta w lodówce wiąże się z dłuższym oczekiwaniem na zmiękczenie. Miodownik możecie przygotować nawet dwa dni wcześniej. Mimo iż ciasto jest z masą, nie zepsuje się.
Miodownik można przygotować na święta i bez okazji. Zachwyca gości smakiem, a mnie zachwyciło łatwością przygotowania :).

Ciasto miodowe miodownik z kremem budyniowym

składniki na ciasto:

  • 50 dag mąki tortowej
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 20 dag margaryny
  • 20 dag cukru pudru
  • 2-3 łyżki mleka
  • 1 łyżka sody

składniki na krem:

  • 3 i 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 3 żółtka
  • 2 cukry waniliowe
  • 30 dag miękkiego masła

ponadto:

  • polewa czekoladowa
  • płatki migdałowe

Jak zrobić miodownik

Mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy miód i podgrzewamy na kuchence aż miód się rozpuści. Studzimy. Mąkę mieszamy z sodą, dodajemy margarynę i siekamy nożem. Kolejno dodajemy cukier puder i jajka. Dodajemy rozpuszczony w mleku miód i zgniatamy ciasto, które dzielimy na trzy części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy i pieczemy osobno w blaszce wyłożonej papierem pergaminowym w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 st. C przez 15 minut.

Przygotowujemy masę:

Jedną szklankę mleka mieszamy z żółtkami, mąkami i cukrami, tak aby nie było
grudek. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy
mieszankę i gotujemy chwilę ciągle mieszając. Odstawiamy do wystudzenia.Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce budyń, ciągle miksując.
Wystudzone blaty ciasta przekładamy masą budyniową. Ostatni blat ciasta zdobimy polewą czekoladową i posypujemy płatkami migdałów.
Smacznego!

Opublikowane:
23.12.2016
ekspansja smaku

Zapisz
Zapisz
Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

8 comments on “Miodownik ciasto miodowe z masą budyniową

Cudowne i niezwykle apetyczne ciasto 🙂 Palce lizać <3

Reply

Ależ bym zjadła kawałek 😉 Wygląda przepysznie 🙂

Reply
Magda

Ciasto wygląda przepysznie i na pewno takie jest 🙂

Reply
Ola

Na jaką to jest blaszkę?

Reply

blaszka o wymiarach ok 25×36 cm 🙂

Reply
Adrian Jakubiak

Wygląda pysznie!

Reply

[…] wspaniały. Gofry możecie przygotować na imprezy i przyjęcia, kinder bale i sylwestra. Oprócz ciast, można zaserwować również gofry, szczególnie […]

[…] W zasadzie moi chłopcy uwielbiają takie smaki, dlatego na blogu jest najwięcej przepisów na ciasta w podobnych smakach. Ciacho jest pyszne, wilgotne i rozpływające się w ustach. Dość słodkie, […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Koszyk

Otrzymuj przepisy na bieżąco

sałatka z mango i filetem z kurczaka

sałatka z mango jpg

sałatka z ananasem i szynką

sałatka z ananasem i szynką jpg

sałatka-leśna-polana

sałatka leśna polana jpg

ciasto marchewkowe z jabłkami

ciasto marchewkowe z jabłkami jpg

babka z kaszy jaglanej

babka z kaszy jaglanej

ciasto marysieńka

ciasto marysieńka jpg

ciasto marysieńka

ślimaki z ciasta francuskiego

ślimaki z ciasta francuskiego jpg

babka wielkanocna z bakaliami

babka wielkanocna z bakaliami jpg

Paluszki rybne

Paluszki rybne jpg

domowe burgery

domowe burgery jpg
przepisy kulinarne Baza przepisów kulinarnych
Przepisy kulinarneOdszukaj.com - przepisy kulinarne

Medialnie ;-)

Subskrybuj stronę Vital Fit

dieta odchudzająca jpg

Zapisz się do naszego newslettera


Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków rondel