
Ciasto drożdżowe z jagodami i kokosową kruszonką
Wreszcie na targu można kupić jagody. Dorodne i pachnące owoce które uwielbiam. Te owoce idealnie pasują do ciasta drożdżowego. Posypane kokosową kruszonką jagody na drożdżowym cieście to połączenie idealne. Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta, rozciągający się po kontach domu. Placek przypomina mi w smaku drożdżówki z jagodami, którymi się zajadałam, kiedy chodziłam do szkoły 🙂
To ciasto drożdżowe jest z tradycyjnej receptury, która powstała w rejonie zwanym Galicją. To tutaj mieszkam i jestem z tego dumna 😉
Ciasto z drożdżowe z jagodami nie jest anie za suche ani za mokre, jednym słowem w sam raz. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a pieczenie zajmuje tylko 30 minut.
Przepis na ciasto drożdżowe z jagodami
składniki:
80dag mąki pszennej np. poznańskiej
260 ml mleka
4 jajka
10 dag cukru
50 g drożdży świeżych
40 dag jagód
1 łyżka oleju
kruszonka:
4 łyżki masła kokosowego
5 łyżek cukru
8 łyżek mąki pszennej
Jak zrobić ciasto drożdżowe z jagodami
Mleko podgrzewamy, pamiętając, żeby było letnie, broń boże gorące. Do
mleka dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru, mieszamy, aż się drożdże
rozpuszczą i dosypujemy trochę mąki, tak aby powstała kleista papka.
Odstawiamy na bok i przykrywamy ściereczką. W miseczce łączymy ze sobą
pozostałą mąkę z cukrem. Płuczemy jagody, odstawiamy. Do wyrośniętego
zaczynu dosypujemy wymieszaną mąkę z cukrem, wbijamy jajka i wyrabiamy
ciasto- można to zrobić w misce lub na stolnicy. Ciasto smarujemy olejem
i odkładamy do wyrośnięcia- najlepiej misce przykrytej ściereczką.
Blaszkę smarujemy masłem, nastawiamy piekarnik do 180 st.C.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką i przekładamy do blaszki, posypujemy obficie jagodami.
Kruszonka: składniki kruszonki łączymy ze sobą, chwilkę ugniatamy. Posypujemy wierzch ciasta.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 30-35 minut.
Smacznego!
23.07.2016
ekspansjasmaku.pl
Zapisz
Może Ci się spodobać

jabłecznik biszkoptowy z śmietanową pianką
28/04/2016
Wykwintna domowa karpatka
17/01/2016
komentarze 3
Olga Pi
Pyyyycha ciasto:)
Ania z ekspansja smaku
skromnie napiszę że, oj taaaaaaaak 🙂
Karolina z e-turysta.net
Świetny przepis. Drożdżowy placek z kruszonką to jedno z dań kojarzących się z kuchnią domową. Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! 🙂