Ciasto drożdżowe z jagodami
ciasta i torty

Ciasto drożdżowe z jagodami i kokosową kruszonką

Wreszcie na targu można kupić jagody. Dorodne i pachnące owoce które uwielbiam. Te owoce idealnie pasują do ciasta drożdżowego. Posypane kokosową kruszonką jagody na drożdżowym cieście to połączenie idealne. Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta, rozciągający się po kontach domu. Placek przypomina mi w smaku drożdżówki z jagodami, którymi się zajadałam, kiedy chodziłam do szkoły 🙂 
To ciasto drożdżowe jest z tradycyjnej receptury, która powstała w rejonie zwanym Galicją. To tutaj mieszkam i jestem z tego dumna 😉
Ciasto z drożdżowe z jagodami nie jest anie za suche ani za mokre, jednym słowem w sam raz. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a pieczenie zajmuje tylko 30 minut. 
noclegi

Przepis na ciasto drożdżowe z jagodami

składniki:

80dag mąki pszennej np. poznańskiej
260 ml mleka
4 jajka
10 dag cukru
50 g drożdży świeżych
40 dag jagód
1 łyżka oleju

kruszonka:

4 łyżki masła kokosowego
5 łyżek cukru
8 łyżek mąki pszennej

Jak zrobić ciasto drożdżowe z jagodami

Mleko podgrzewamy, pamiętając, żeby było letnie, broń boże gorące. Do
mleka dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru, mieszamy, aż się drożdże
rozpuszczą i dosypujemy trochę mąki, tak aby powstała kleista papka.
Odstawiamy na bok i przykrywamy ściereczką. W miseczce łączymy ze sobą
pozostałą mąkę z cukrem. Płuczemy jagody, odstawiamy. Do wyrośniętego
zaczynu dosypujemy wymieszaną mąkę z cukrem, wbijamy jajka i wyrabiamy
ciasto- można to zrobić w misce lub na stolnicy. Ciasto smarujemy olejem
i odkładamy do wyrośnięcia- najlepiej misce przykrytej ściereczką.
Blaszkę smarujemy masłem, nastawiamy piekarnik do 180 st.C.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką i przekładamy do blaszki, posypujemy obficie jagodami.
Kruszonka: składniki kruszonki łączymy ze sobą, chwilkę ugniatamy. Posypujemy wierzch ciasta.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 30-35 minut.
Smacznego!

Opublikowane:
23.07.2016
ekspansjasmaku.pl

 

Placek z jagodami

 
Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

komentarze 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close