ciasto z rabarbarem
ciasta i torty

Błyskawiczne ucierane ciasto z rabarbarem

Sezon rabarbarowy trwa od dłuższego czasu. Ciasta i napoje z dodatkiem tej wspaniałej rośliny królują u mnie w domu od dłuższego czasu. Rabarbar ma szerokie zastosowanie w kulinariach. Oprócz słodkich wypieków , z rabarbaru możemy zrobić pyszną konfiturę, orzeźwiający kompot, słodkie knedle, orientalny sos do mięsa.   
Mój dzisiejszy pomysł na rabarbar to wykwintne ciasto ucierane o smaku waniliowym z mnóstwem kawałków tej kwaskowatej byliny 🙂

Ciasto z rabarbarem

składniki:
500g rabarbaru 
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki oleju
4 całe jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru – do posypania gotowego ciasta

szybkie ciasto z rababarem

Jak upiec ciasto ucierane z rabarbarem ?

Rabarbar obieramy i kroimy w centymetrowe paski. Jajka wbijamy do miski i ucieramy mikserem razem z cukrami – 0k 5 minut. Do masy jajecznej dolewamy olej i wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Do wysmarowanej masłem blaszki wlewamy ciasto, układamy na wierzch rabarbar. Pieczemy przez 40 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

Opublikowane:
08.06.2016
ekspansja-smaku

 
Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

komentarzy 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close