Chrupiące placki ziemniaczane


Placki ziemniaczane to pomysł na szybkie i smaczne danie. A sposobów na ich podanie jest kilka przez co nie jest to nudne danie. Placki ziemniaczane możemy podać z cukrem, z solą z sosem itp.
Moja ulubiona wersja to placki na słodko. Jestem łasuchem i nic na to nie poradzę 🙂 A Wy z czym najczęściej podajecie placki ziemniaczane? Podzielcie się w komentarzu swoim ulubionym sposobem.

Placki ziemniaczane chrupiące

 składniki:
1 kg ziemniaków
2 cebule
1 ząbek czosnku
1 jajko
2 łyżki mąki
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
 

Placki ziemniaczane sposób wykonania

Ziemniaki obieramy , ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach . Odciskamy nadmiar wody z ziemniaków na gazie lub sicie na drobnych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Oba składniki dodajemy do miski , wbijamy jajko , wsypujemy mąkę i doprawiamy solą i pieprzem . Rozgrzewamy olej na patelni i kładziemy łyżką placki smażymy na średnim ogniu z obydwu stron. 
Smacznego !

Opublikowane:
12.02.2016
ekspansjasmaku.pl

 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

2 komentarze

  1. Jatinder Singh napisał(a):

    W maszynce ścieram zarówno ziemniaki jak i cebulę i czosnek. Wszystko inne tak samo. Kto lubi placki trochę bardziej pikantne z orientalną nutą to polecam przyprawę indyjską "Król Kuchni" do dań warzywnych

  1. 22/03/2017

    […] danie z użyciem prostych w wykonaniu placków ziemniaczanych i pysznego sosu z mięskiem. Placki usmażyłam na zdrowym oleju rzepakowym i podałam z dodatkiem ćwikły z chrzanem. Lubię takie […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.