
Chrupiące placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane to pomysł na szybkie i smaczne danie. A sposobów na ich podanie jest kilka przez co nie jest to nudne danie. Placki ziemniaczane możemy podać z cukrem, z solą z sosem itp.
Moja ulubiona wersja to placki na słodko. Jestem łasuchem i nic na to nie poradzę 🙂 A Wy z czym najczęściej podajecie placki ziemniaczane? Podzielcie się w komentarzu swoim ulubionym sposobem.
Placki ziemniaczane chrupiące
składniki:
1 kg ziemniaków
2 cebule
1 ząbek czosnku
1 jajko
2 łyżki mąki
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Placki ziemniaczane sposób wykonania
Ziemniaki obieramy , ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach . Odciskamy nadmiar wody z ziemniaków na gazie lub sicie na drobnych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Oba składniki dodajemy do miski , wbijamy jajko , wsypujemy mąkę i doprawiamy solą i pieprzem . Rozgrzewamy olej na patelni i kładziemy łyżką placki smażymy na średnim ogniu z obydwu stron.
Smacznego !
12.02.2016
ekspansjasmaku.pl

Kapuśniak Babuni z miękkimi ziemniakami
Może Ci się spodobać

Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą
22/03/2016
Sos śmietanowo koperkowy z ćwiartek kurczaka
20/04/2016
komentarze 3
Jatinder Singh
W maszynce ścieram zarówno ziemniaki jak i cebulę i czosnek. Wszystko inne tak samo. Kto lubi placki trochę bardziej pikantne z orientalną nutą to polecam przyprawę indyjską "Król Kuchni" do dań warzywnych
Pingback:
Barbara
Polecam też placki z ziemniaków tartych na dużych oczkach. Są zdecydowanie dłużej chrupiące.