
Cake pops czekoladowe ciasteczka na patyku
Cake pops to ciasteczka, o smaku czekoladowym, uwielbiane przez dzieci. Ciasteczka bardzo łatwo się przygotowuje. Wystarczy upiec biszkopt czekoladowy, wystudzić połączyć z masłem i serkiem mascarpone uformować kulki, w które wbija się patyczek oblany czekoladą. Na koniec należy ozdobić cake pops według własnych upodobań – ja wykorzystałam polewę czekoladową marki Helio oraz ozdobne, kolorowe cukiereczki. Ciasteczka na patyku zrobiły wielką furorę na urodzinach mojego syna. Razem z czekoladowym deserem, ciasteczka rozeszły się pierwsze. Śmiało więc można powiedzieć, że zrobienie cake pops na kniderbal to dobry pomysł. Dzieciaczki lubią takie pyszne, kolorowe cuda.
Czytasz Artykuł Sponsorowany z lokowaniem produktu dzięki któremu mam pieniądze na opłaty związane z utrzymaniem stronki. Dziękuję 
Przepis na cake pops
składniki na biszkopt:
20 dag mąki
6 jajek
20 dag cukru pudru
5 dag kakao
pozostałe składniki:
1 serek mascarpone
1 cukier waniliowy
1 polewa czekoladowa Helio
10 dag miękkiego masła
kolorowe cukiereczki do ozdoby
drewniane patyczki do szaszłyków
Jak zrobić cake pops
Pieczemy biszkopt – białka jaj oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno dosypując cukier puder. Dodajemy żółtka, mąkę i kakao. Mieszamy, przelewamy do brytfanki i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez ok 30 minut. Biszkopt studzimy. Kruszymy w rękach lub za pomocą tarki o dużych oczkach.
Do pokruszonego biszkoptu dodajemy cukier waniliowy, serek mascarpone oraz miękkie masło. Całość mieszamy ze sobą tak aby powstała nam masa, z której formujemy małe kulki – mi wyszło ponad 20 sztuk. Kulki chłodzimy w lodówce przez około 2 godziny.
Po tym czasie przygotowujemy patyczki – skracamy je za pomocą noża lub nożyczek na odpowiednią długość – zostawiamy patyczki z końcówką w szpic aby można było cake pops wpić w dynie lub inną przygotowaną wcześniej podstawę. Przygotowujemy polewę Helio według instrukcji. Wyjmujemy kulki z lodówki i wbijamy w nie wcześniej namoczone w czekoladzie patyczki. Zostawiamy do wystygnięcia. Cukiereczki wsypujemy do małych miseczek lub na talerzyki. Polewę znowu rozgrzewamy i moczymy w niej kulki a następnie obtaczamy w kolorowych cukierkach i wbijamy np. w dynię.
Smacznego!
13.10.2016
ekspansja-smaku
Strony: 1 2

Jak zrobić nuggetsy z kurczaka?
Może Ci się spodobać

Budyń czekoladowy z amarantusem popping
03/01/2018
kruche ciasteczka kokosowe
09/03/2017
komentarze 2
Weronika
Kocham wszystko z serkiem Mascarpone, więc muszą smakować genialnie!
Pozdrawiam, W.
Ania z ekspansja smaku
Oj tak, muszę przyznać, że sama nie mogłam się oprzeć 🙂