Błyskawiczne ucierane ciasto z rabarbarem
Sezon rabarbarowy trwa od dłuższego czasu. Ciasta i napoje z dodatkiem tej wspaniałej rośliny królują u mnie w domu od dłuższego czasu. Rabarbar ma szerokie zastosowanie w kulinariach. Oprócz słodkich wypieków , z rabarbaru możemy zrobić pyszną konfiturę, orzeźwiający kompot, słodkie knedle, orientalny sos do mięsa.
Mój dzisiejszy pomysł na rabarbar to wykwintne ciasto ucierane o smaku waniliowym z mnóstwem kawałków tej kwaskowatej byliny 🙂
Ciasto z rabarbarem
składniki:
500g rabarbaru
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki oleju
4 całe jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru – do posypania gotowego ciasta
Jak upiec ciasto ucierane z rabarbarem ?
Rabarbar obieramy i kroimy w centymetrowe paski. Jajka wbijamy do miski i ucieramy mikserem razem z cukrami – 0k 5 minut. Do masy jajecznej dolewamy olej i wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Do wysmarowanej masłem blaszki wlewamy ciasto, układamy na wierzch rabarbar. Pieczemy przez 40 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
08.06.2016
ekspansja-smaku
Pyszne ciasto :).
prawda?! Niby proste a jednak ma to coś w sobie 🙂
Jaki rozmiar blaszki i jaka duża jest ta szklanka do odmierzenia cukru, mąki i oleju?
szklanka o pojemności 250 ml a blaszka wielkości 22 cm.
Czy mozna uzyc innych owocow?
Tak, możesz użyć wiśni albo czerwonych porzeczek 🙂