Błyskawiczne ucierane ciasto z rabarbarem

Sezon rabarbarowy trwa od dłuższego czasu. Ciasta i napoje z dodatkiem tej wspaniałej rośliny królują u mnie w domu od dłuższego czasu. Rabarbar ma szerokie zastosowanie w kulinariach. Oprócz słodkich wypieków , z rabarbaru możemy zrobić pyszną konfiturę, orzeźwiający kompot, słodkie knedle, orientalny sos do mięsa.   
Mój dzisiejszy pomysł na rabarbar to wykwintne ciasto ucierane o smaku waniliowym z mnóstwem kawałków tej kwaskowatej byliny 🙂

Ciasto z rabarbarem

składniki:
500g rabarbaru 
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki oleju
4 całe jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru – do posypania gotowego ciasta

szybkie ciasto z rababarem

Jak upiec ciasto ucierane z rabarbarem ?

Rabarbar obieramy i kroimy w centymetrowe paski. Jajka wbijamy do miski i ucieramy mikserem razem z cukrami – 0k 5 minut. Do masy jajecznej dolewamy olej i wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Do wysmarowanej masłem blaszki wlewamy ciasto, układamy na wierzch rabarbar. Pieczemy przez 40 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

Opublikowane:
08.06.2016
ekspansja-smaku

 
Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

6 komentarzy

  1. Olga Zyla-Fedorczak napisał(a):

    Jaki rozmiar blaszki i jaka duża jest ta szklanka do odmierzenia cukru, mąki i oleju?

  2. Anonimowy napisał(a):

    Czy mozna uzyc innych owocow?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.