Bułki z czosnkiem niedźwiedzim

Bułki z czosnkiem niedźwiedzim są bardzo smaczne. Mięciutkie ciasto, z dodatkiem masła i dużą ilością czosnku niedźwiedziego smakuje bardzo dobrze.  Takie bułki można jeść same lub jako dodatek do mięska. U mnie bułki rozeszły się w mgnieniu oka. Prawie tak samo szybko zniknęły muffinki czekoladowe 🙂 Bułeczki zrobiłam wieczorem i do rana nie zostało ani jednej. Polecam te bułeczki nie tylko ze względów smakowych ale przede wszystkim zdrowotnych. Moim zdaniem czosnek niedźwiedzi jest bardzo zdrowy zawiera w sobie mnóstwo siarki dzięki czemu korzystnie wpływa na układ sercowo naczyniowy oraz pokarmowy. Pomaga zwalczyć wolne rodniki, wspomaga układ immunologiczny. Wspomaga trawienie oraz pomaga w walce z ciężkimi chorobami w tym różnego rodzaju nowotworami. Polecam wszystkim spróbować tej rośliny, której spożycie przekłada się na zdrowy i mocny organizm. Koniecznie zaglądnijcie do sklepu zdrowy stragan, w którym kupicie w dobrej cenie czosnek niedźwiedzi i inne zdrowe produkty:)
 

Przepis na bułki z czosnkiem niedźwiedzim

składniki na ciasto:
60 dag mąki pszennej najlepiej typ 650 – najlepsza do ciast drożdżowych
1/2 opakowania świeżych drożdży
350 ml przegotowanej ciepłej wody
50 ml oliwy
1/2 łyżeczki soli himalajskiej 
1/3 łyżeczki cukru
składniki masło czosnkowe:
 5 g niedźwiedziego czosnku 
15 dag masła
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
ponadto:
1 białko

Jak zrobić bułeczki z niedźwiedzim czosnkiem

150 ml ciepłej wody wlewamy do naczynia, dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy do momentu aż drożdże się rozpuszczą, następnie dosypujemy 20 dag mąki i mieszamy łyżką na gładka masę. Przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na 25 minut – do wyrośnięcia. Następnie dosypujemy resztę mąki, dodajemy sól, wodę i oliwę, ugniatamy ciasto i zostawiamy pod przykryciem na 25 minut.
W między czasie przygotowujemy masło czosnkowe: w miseczce mieszamy za pomocą miksera  miękkie masło, czosnek i sól. Odstawiamy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 14 małych kawałków. Stolnice posypujemy mąką i każdy kawałek rozwałkowujemy na kształt prostokąta, smarujemy masłem czosnkowym, zawijamy w rulon, przecinamy wzdłuż, ale nie do końca( zostawiamy około 2 cm), zaplatamy i łączymy oba boki ze sobą tworząc koło. Tak przygotowane bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem, przekładamy na duża blachę wyłożoną papierem pergaminowym posmarowanym margaryną i posypanym mąką. Bułeczki pieczemy przez 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 st. C.
Smacznego!

Opublikowane:
10.11.2016
ekspansja smaku

 
Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

4 komentarze

  1. Di gotuje napisał(a):

    Apetycznie wyglądają!

  2. Ania, ekspansja smaku napisał(a):

    Dziewczyny, dziękuję za miłe słowa 🙂

  1. 02/11/2017

    […] do pracy to bardzo fajny sposób na drugie śniadanie. Sałatka jest zdrowa, wykonana ze świeżych warzyw i pysznego, dodającego energii sera feta. […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.