
Budyń czekoladowy z amarantusem popping
Budyń czekoladowy należy do najczęściej przygotowywanych deserów w moim domu. Jest pyszny, szybki i tani w przygotowaniu. Oczywiście warto wspomnieć, że budyń czekoladowy domowej roboty jest dużo zdrowszy od gotowych zamienników, które w swoim składzie zawierają różne niedobre dodatki. Przepis na budyń czekoladowy wzbogaciłam amarantusem popping, który dodał bardzo fajnego smaczku oraz zagęścił konsystencję budyniu. Jednym słowem mówiąc budyń ten jest nie tylko smacznym deserem ale także bardzo sycącym i zdrowym. Z tego przepisu wyjdą 4 solidne porcje :-). Z amarantusa można także upiec pyszne babeczki np. mufinki .
Budyń czekoladowy z amarantusem popping
składniki:
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki amarantusa popping
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła
Budyń czekoladowy z amarantusem popping sposób przygotowania
Do rondelka wlewamy połowę mleka, dodajemy masło i cukier – gotujemy na małym ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści. W między czasie w miseczce mieszamy ze sobą pozostałą część mleka, mąkę ziemniaczaną, kakao i żółtka. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do gotującego się mleka wlewamy zawartość miseczki i energicznie mieszamy. Dodajemy amarantus popping i jeszcze raz dokładnie wszystko mieszamy. Gotujemy chwilkę, mieszamy, żeby się budyń nie przypalił. Ugotowany deser ściągamy z ognia, czekamy aż ostygnie i przekładamy do salaterek. Deser można podać z bitą śmietaną lub ulubionymi dodatkami.
Strony: 1 2

Moździerz kuchenny zastosowanie

Uszka z grzybami do barszczu
Może Ci się spodobać

Naleśniki bez glutenu
18/02/2016
Kotlety z kaszy jaglanej i sos z pieczonej dyni
26/10/2016
komentarze 3
Kulinarne Inspiracje Futki
Przepyszny i bardzo pożywny budyń 🙂 <3
Ania z ekspansja smaku
Zgadza sie 😉
Di bloguje
Pysznie wygląda!