Budyń czekoladowy z amarantusem popping

Budyń czekoladowy należy do najczęściej przygotowywanych deserów w moim domu. Jest pyszny, szybki i tani w przygotowaniu. Oczywiście warto wspomnieć, że budyń czekoladowy domowej roboty jest dużo zdrowszy od gotowych zamienników, które w swoim składzie zawierają różne niedobre dodatki. Przepis na budyń czekoladowy wzbogaciłam amarantusem popping, który dodał bardzo fajnego smaczku oraz zagęścił konsystencję budyniu. Jednym słowem mówiąc budyń ten jest nie tylko smacznym deserem ale także bardzo sycącym i zdrowym. Z tego przepisu wyjdą 4 solidne porcje :-). Z amarantusa można także upiec pyszne babeczki np. mufinki .

Budyń czekoladowy z amarantusem popping

składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki amarantusa popping
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła

 

Budyń czekoladowy z amarantusem popping sposób przygotowania

Do rondelka wlewamy połowę mleka, dodajemy masło i cukier – gotujemy na małym ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści. W między czasie w miseczce mieszamy ze sobą pozostałą część mleka, mąkę ziemniaczaną, kakao i żółtka. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do gotującego się mleka wlewamy zawartość miseczki i energicznie mieszamy. Dodajemy amarantus popping i jeszcze raz dokładnie wszystko mieszamy. Gotujemy chwilkę, mieszamy, żeby się budyń nie przypalił. Ugotowany deser ściągamy z ognia, czekamy aż ostygnie i przekładamy do salaterek. Deser można podać z bitą śmietaną lub ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Opublikowane:

www.ekspansjasmaku.pl
Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

2 komentarze

  1. Przepyszny i bardzo pożywny budyń 🙂 <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.