Bezglutenowe racuchy
bezglutenowe,  dania główne

bezglutenowe racuchy z jabłkami

Czy można zrobić racuchy bez glutenu? Można ! Ciasto jest na bazie ubitego białka i śmietany. Delikatne i puszyste o smaku waniliowym nadziane niewielkimi kawałkami słodkich jabłek.  Polecam wypróbować ten przepis na racuchy wszystkim osobom, które nie mogą spożywać mąki. Oczywiście racuchy są tak dobre, że polecam je również pozostałym osobom. Racuchy to wspaniały pomysł na obiad, który smakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. W zasadzie racuchy można przygotować także na podwieczorek, na kolacje raczej nie, ponieważ są troszkę tłuste.
Polecam również bezglutenowe kotlety z kaszy jaglanej.

Bezglutenowe racuchy

składniki:
2 duże jabłka
3 jajka
1/4 szklanka cukru
1/2 opakowania cukru waniliowego
3 łyżki śmietany 18 %
1 szczypta soli
olej do smażenia

Bezglutenowe racuchy wykonanie

Jabłka płuczemy, obieramy ze skórki i kroimy na małe i cienkie kawałeczki. Białka jaj oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli (na początku ubijania) i cukrów (dodajemy pod koniec ubijania). Ubitą pianę z białek delikatnie łączymy z żółtkami i śmietaną. 
Rozgrzewamy olej na patelni, kładziemy łyżką małe placki ciasta na nie układamy blisko siebie kawałki jabłek i polewamy kolejną płaską łyżką ciasta. Po zarumienieniu się racuchów z jednej strony delikatnie przekręcamy na drugą stronę . 
Rada : Smażymy na małym ogniu , ze sporą ilością oleju. 
Smacznego!

Opublikowane:
01.03.2016
ekspansjasmaku.pl

 
 
Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close