Menu

Bezglutenowe kopytka

Bezglutenowe kopytka w wersji 3 składnikowej bez mąki pszennej (bez glutenu ) są dobrym
rozwiązaniem w przypadku, kiedy zorientujemy się, że kupiłyśmy wszystkie składniki na kopytka oprócz mąki pszennej :). Ciasto z tego przepisu jest jeszcze bardziej delikatne niż w tradycyjnych kopytkach i trochę inaczej smakuje. Mojemu mężowi ta wersja klusków najbardziej odpowiada – 3 dokładki kopytek w ciągu 8 minut mówią sam za siebie ;). Kopytka podałam  z duszonymi ćwiartkami  kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym z dodatkiem marchewki i pietruszki. Sos zagęściłam mąką ziemniaczaną, dzięki temu wyszedł gęsty i błyszczący jak sosy z torebek. 
Jeżeli nie masz ochoty na tę wersję kopytek sprawdź przepis na tradycyjne kopytka.

Przepis na kopytka bez mąki pszennej

składniki:
25 dkg mąki ziemniaczanej  
sól do smaku
8-9 ziemniaków 

Jak zrobić kopytka z mąką ziemniaczaną

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i przepuszczamy przez maszynkę na drobnych oczkach lub porządnie ubijamy tłuczkiem do ziemniaków, tak aby nie było grudek. Ziemniaki dzielimy na 4 części. Wyjmujemy 1 część i dodajemy tyle samo mąki ile zajmowała miejsca w garnku. Dodajemy wyjęte ziemniaki i wszystko ugniatamy. Zagotowujemy w garnku wodę z 1 płaską łyżką soli. Z masy ziemniaczanej formujemy wałeczki, które kroimy pod kątem na 1 cm paski. Kopytka gotujemy w wrzącej wodzie ok 1 minuty. 
 Do kopytek polecam sos śmietanowy z ćwiartkami z kurczaka
Smacznego!

Opublikowane:
18.04.2016
ekspansjasmaku.pl

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
Tagi: , , , ,

7 thoughts on “Bezglutenowe kopytka”

  1. Ale smacznie wygladaja, aż mam ochotę zjeść tylko muszę sama zrobić :/

  2. powodzenia 🙂 nie są aż tak bardzo pracochłonne 🙂

  3. Unknown pisze:

    A moge prosic o przepis na ten sos, o ktorym mowa wyzej?

    1. zamieściłam już przepis na sos pod sposobem przygotowania kopytek 🙂

  4. Ale pysznie wyglądają:) I dzięki za pomysł na smakowity obiadek. Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.