Bezglutenowe kopytka

Bezglutenowe kopytka w wersji 3 składnikowej bez mąki pszennej (bez glutenu ) są dobrym
rozwiązaniem w przypadku, kiedy zorientujemy się, że kupiłyśmy wszystkie składniki na kopytka oprócz mąki pszennej :). Ciasto z tego przepisu jest jeszcze bardziej delikatne niż w tradycyjnych kopytkach i trochę inaczej smakuje. Mojemu mężowi ta wersja klusków najbardziej odpowiada – 3 dokładki kopytek w ciągu 8 minut mówią sam za siebie ;). Kopytka podałam  z duszonymi ćwiartkami  kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym z dodatkiem marchewki i pietruszki. Sos zagęściłam mąką ziemniaczaną, dzięki temu wyszedł gęsty i błyszczący jak sosy z torebek. 
Jeżeli nie masz ochoty na tę wersję kopytek sprawdź przepis na tradycyjne kopytka.

Przepis na kopytka bez mąki pszennej

składniki:
25 dkg mąki ziemniaczanej  
sól do smaku
8-9 ziemniaków 

Jak zrobić kopytka z mąką ziemniaczaną

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i przepuszczamy przez maszynkę na drobnych oczkach lub porządnie ubijamy tłuczkiem do ziemniaków, tak aby nie było grudek. Ziemniaki dzielimy na 4 części. Wyjmujemy 1 część i dodajemy tyle samo mąki ile zajmowała miejsca w garnku. Dodajemy wyjęte ziemniaki i wszystko ugniatamy. Zagotowujemy w garnku wodę z 1 płaską łyżką soli. Z masy ziemniaczanej formujemy wałeczki, które kroimy pod kątem na 1 cm paski. Kopytka gotujemy w wrzącej wodzie ok 1 minuty. 
 Do kopytek polecam sos śmietanowy z ćwiartkami z kurczaka
Smacznego!

Opublikowane:
18.04.2016
ekspansjasmaku.pl

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

7 komentarzy

  1. Angelika Kasiak napisał(a):

    Ale smacznie wygladaja, aż mam ochotę zjeść tylko muszę sama zrobić :/

  2. powodzenia 🙂 nie są aż tak bardzo pracochłonne 🙂

  3. Unknown napisał(a):

    A moge prosic o przepis na ten sos, o ktorym mowa wyzej?

  4. oczy otwieram napisał(a):

    Ale pysznie wyglądają:) I dzięki za pomysł na smakowity obiadek. Pozdrawiam:)

  1. 22/03/2017

    […] kopytka są jędrne, nie zbyt twarde i nie rozlazłe. Na blogu znajduje się także przepis na bezglutenowe kopytka. […]

  2. 22/03/2017

    […] Sos śmietanowo koperkowy idealnie komponuje się z delikatnym mięsem. Ja użyłam ćwiartek z kurczaka ponieważ innego mięsa nie miałam – i dobrze Ćwiartki wypłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, natarłam odrobiną soli i podsmażyłam z pokrojoną w kosteczkę małą cebulą. Zalałam wodą i dodałam  marchew, pietruszkę oraz mnóstwo przypraw wśród których pierwsze skrzypce grał koperek. Sos dusiłam troszkę ponad godzinę, dodałam śmietanę, zagęściłam mąką ziemniaczaną i podałam z kopytkami bez mąki pszennej. Połączenie delikatnych kopytek wraz z delikatnym mięsem z kurczaka i pachnącym koperkiem sosem śmietanowym to jak dla mnie przepis na smaczny obiad :). Przepis na bezglutenowe kopytka […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.