Bezglutenowe kopytka
dania główne

Bezglutenowe kopytka

Bezglutenowe kopytka w wersji 3 składnikowej bez mąki pszennej (bez glutenu ) są dobrym
rozwiązaniem w przypadku, kiedy zorientujemy się, że kupiłyśmy wszystkie składniki na kopytka oprócz mąki pszennej :). Ciasto z tego przepisu jest jeszcze bardziej delikatne niż w tradycyjnych kopytkach i trochę inaczej smakuje. Mojemu mężowi ta wersja klusków najbardziej odpowiada – 3 dokładki kopytek w ciągu 8 minut mówią sam za siebie ;). Kopytka podałam  z duszonymi ćwiartkami  kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym z dodatkiem marchewki i pietruszki. Sos zagęściłam mąką ziemniaczaną, dzięki temu wyszedł gęsty i błyszczący jak sosy z torebek. 
Jeżeli nie masz ochoty na tę wersję kopytek sprawdź przepis na tradycyjne kopytka.

Przepis na kopytka bez mąki pszennej

składniki:
25 dkg mąki ziemniaczanej  
sól do smaku
8-9 ziemniaków 

Jak zrobić kopytka z mąką ziemniaczaną

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i przepuszczamy przez maszynkę na drobnych oczkach lub porządnie ubijamy tłuczkiem do ziemniaków, tak aby nie było grudek. Ziemniaki dzielimy na 4 części. Wyjmujemy 1 część i dodajemy tyle samo mąki ile zajmowała miejsca w garnku. Dodajemy wyjęte ziemniaki i wszystko ugniatamy. Zagotowujemy w garnku wodę z 1 płaską łyżką soli. Z masy ziemniaczanej formujemy wałeczki, które kroimy pod kątem na 1 cm paski. Kopytka gotujemy w wrzącej wodzie ok 1 minuty. 
 Do kopytek polecam sos śmietanowy z ćwiartkami z kurczaka
Smacznego!

Opublikowane:
18.04.2016
ekspansjasmaku.pl

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

komentarzy 7

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close