
bezglutenowe ciasto orzechowe z bezą i bakaliami
Spróbuj również przepis na pyszną karpatkę.
Bezglutenowe ciasto bez orzechów
składniki na ciasto:
200 g zmielonych orzechów włoskich
170 g mąki owsianej bezglutenowej
80 g cukru
200 g masła
2 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
szczypta soli
składniki na beze:
4 białka
200 g drobnego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
a ponadto :
1 słoik powideł śliwkowych
100 g posiekanych suszonych fig
100 g posiekanych suszonych daktyli
otarta skórka z jednej pomarańczy
mała garść posiekanych orzechów włoskich
Jak zrobić ciasto orzechowe bez glutenu z bezą
Na stolnicy mieszamy mąkę z orzechami, dodajemy masło i siekamy nożem . Kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę dodajemy cukier, żółtka, śmietanę, szczyptę soli i zgniatamy. Będzie klejące, więc oprószamy je mąką owsianą, formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut.
Formę 25×30 smarujemy masłem oprószamy mąką owsianą. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wylepiamy nim blaszkę, co chwilę zanurzając dłonie w wodzie ( ciasto jest bardzo klejące ). Nakłuwamy je widelcem i pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut .
Przygotowujemy bezę
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier a na końcu mąkę ziemniaczaną i mieszamy delikatnie drewnianą szpatułką
Podpieczony orzechowy spód smarujemy powidłami śliwkowymi, równo rozkładamy figi, daktyle, posypujemy skórką z pomarańczy. Przykrywamy bezą i pieczemy w 140 stopniach przez 1 godzinę i 20 minut.
Smacznego!
02.05.2016
ekspansjasmaku.pl
Może Ci się spodobać

Naleśniki bez glutenu
18/02/2016
babka z kaszy jaglanej
29/04/2017
komentarze 2
ania
tu chyba brakuje czesci przepisu??
Ania z ekspansja smaku
przenosiłam bloga na inną platformę i niestety niektóre przepisy nie zgrały się w całości. Ręcznie to naprawiam, mam nadzieję, że szybko się uwinę 🙂 Przepis jest już kompletny 🙂 Pozdrawiam!