Bezglutenowe ciasto
bezglutenowe,  ciasta i torty

bezglutenowe ciasto orzechowe z bezą i bakaliami

 
Bezglutenowe ciasto jest równie smaczne jak te z dodatkiem mąki pszennej. Dowodem na to jest ten właśnie orzechowiec. Spód ciasta jest pyszny, mocno orzechowy z dodatkiem niewielkiej ilości bezglutenowej mąki owsianej. Idealnie komponuje się z powidłami śliwkowymi, suszonymi daktylami i moimi ulubionymi figami. Całość została przykryta bezową, chrupką pierzynką. Jak dla mnie jest oto połączenie idealne. Polecam wszystkim wielbicielom słodkości nie tylko tym, będącym na diecie bezglutenowej.

Spróbuj również przepis na pyszną karpatkę.

Bezglutenowe ciasto bez orzechów

składniki na ciasto:

200 g zmielonych orzechów włoskich
170 g mąki owsianej bezglutenowej
80 g cukru
200 g masła
2 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
szczypta soli

składniki na beze:

4 białka
200 g drobnego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
a ponadto :
1 słoik powideł śliwkowych
100 g posiekanych suszonych fig
100 g posiekanych suszonych daktyli
otarta skórka z jednej pomarańczy
mała garść posiekanych orzechów włoskich

 

Jak zrobić ciasto orzechowe bez glutenu z bezą

Na stolnicy mieszamy mąkę z orzechami, dodajemy masło i siekamy nożem . Kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę dodajemy cukier, żółtka, śmietanę, szczyptę soli i zgniatamy. Będzie klejące, więc oprószamy je mąką owsianą, formujemy w kulę,  zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut.
Formę 25×30 smarujemy masłem oprószamy mąką owsianą. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wylepiamy nim blaszkę, co chwilę zanurzając dłonie w wodzie ( ciasto jest bardzo klejące ). Nakłuwamy je widelcem i pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut .

Przygotowujemy bezę

Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier a na końcu mąkę ziemniaczaną i mieszamy delikatnie drewnianą szpatułką
Podpieczony orzechowy spód smarujemy powidłami śliwkowymi, równo rozkładamy figi, daktyle, posypujemy skórką z pomarańczy. Przykrywamy bezą i pieczemy w 140 stopniach przez 1 godzinę i 20 minut.
Smacznego!

Opublikowane:
02.05.2016
ekspansjasmaku.pl

orzechowiec bez mąki
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close