barszcz czerwony
zupy

Barszcz czerwony postny

Barszcz czerwony z buraków zakropiony sokiem z cytryny to wersja świąteczna, która gości na moim stole częściej niż raz w roku. Bardzo lubię taki postny czerwony barszcz. Przygotowanie w kuchennym zaciszu tej pysznej zupy nie wymaga od nas specjalnych kulinarnych zdolności. Ja po prostu buraki obieram, ścieram na tarce o grubych okach , zalewam wodą dodaję włoszczyznę,
majeranek i gotuję na wolnym ogniu. Na końcu zakrapiam sokiem z cytryną. Tak przygotowany barszcz podaję z uszkami lub krokietami – przepis na pyszne krokiety.

Przepis na barszcz czerwony

składniki:
8-9 średniej wielkości buraczków
1 mała cytryna / ewentualnie ocet
1 cebula
1/2 marchwi i pietruszki
1/2 łyżeczki majeranku
kilka ziarenek pieprzu 
sól do smaku
 

Jak ugotować barszcz czerwony

Buraczki obierany, ścieramy na tarce o dużych oczkach – na talerzyk odkładamy dużą garść startych buraków – przekładamy do dużego garnka dodajemy całą obrana cebulę, obrane i pokrojone w słupki marchew i pietruszkę, doprawiamy płaska łyżka soli i ziarenkami pieprzu. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem  ok 1 godziny. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek, sok z połówki cytryny , buraczki z talerzyka – dzięki temu nasz barszcz nabierze ładnego bordowego koloru – mieszamy i na tym zakończamy gotowanie barszczu. Jak zupa przestygnie, kosztujemy i doprawiamy do smaku solą,pieprzem,cytryną ewentualnie łyżeczką cukru jeżeli buraczki nie były wystarczająco słodkie. Barszczyk przelewamy do szklanek lub kubków i podajemy z krokietami lub wlewamy do talerzy i podajemy z uszkami.
Smacznego!

Opublikowane:
12.04.2016
ekspansjasmaku.pl

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close