
Barszcz czerwony postny
Barszcz czerwony z buraków zakropiony sokiem z cytryny to wersja świąteczna, która gości na moim stole częściej niż raz w roku. Bardzo lubię taki postny czerwony barszcz. Przygotowanie w kuchennym zaciszu tej pysznej zupy nie wymaga od nas specjalnych kulinarnych zdolności. Ja po prostu buraki obieram, ścieram na tarce o grubych okach , zalewam wodą dodaję włoszczyznę,
majeranek i gotuję na wolnym ogniu. Na końcu zakrapiam sokiem z cytryną. Tak przygotowany barszcz podaję z uszkami lub krokietami – przepis na pyszne krokiety.
Przepis na barszcz czerwony
składniki:
8-9 średniej wielkości buraczków
1 mała cytryna / ewentualnie ocet
1 cebula
1/2 marchwi i pietruszki
1/2 łyżeczki majeranku
kilka ziarenek pieprzu
sól do smaku
Jak ugotować barszcz czerwony
Buraczki obierany, ścieramy na tarce o dużych oczkach – na talerzyk odkładamy dużą garść startych buraków – przekładamy do dużego garnka dodajemy całą obrana cebulę, obrane i pokrojone w słupki marchew i pietruszkę, doprawiamy płaska łyżka soli i ziarenkami pieprzu. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 1 godziny. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek, sok z połówki cytryny , buraczki z talerzyka – dzięki temu nasz barszcz nabierze ładnego bordowego koloru – mieszamy i na tym zakończamy gotowanie barszczu. Jak zupa przestygnie, kosztujemy i doprawiamy do smaku solą,pieprzem,cytryną ewentualnie łyżeczką cukru jeżeli buraczki nie były wystarczająco słodkie. Barszczyk przelewamy do szklanek lub kubków i podajemy z krokietami lub wlewamy do talerzy i podajemy z uszkami.
Smacznego!
12.04.2016
ekspansjasmaku.pl
Zapisz

Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą

Bezglutenowe kopytka
Może Ci się spodobać

Słoneczna zupa z soczewicą
28/05/2016
Kurczak po japońsku – pyszna zupa OYAKATA
17/07/2017
Jeden komentarz
Pingback: