Barszcz czerwony postny

Barszcz czerwony z buraków zakropiony sokiem z cytryny to wersja świąteczna, która gości na moim stole częściej niż raz w roku. Bardzo lubię taki postny czerwony barszcz. Przygotowanie w kuchennym zaciszu tej pysznej zupy nie wymaga od nas specjalnych kulinarnych zdolności. Ja po prostu buraki obieram, ścieram na tarce o grubych okach , zalewam wodą dodaję włoszczyznę,
majeranek i gotuję na wolnym ogniu. Na końcu zakrapiam sokiem z cytryną. Tak przygotowany barszcz podaję z uszkami lub krokietami – przepis na pyszne krokiety.

Przepis na barszcz czerwony

składniki:
8-9 średniej wielkości buraczków
1 mała cytryna / ewentualnie ocet
1 cebula
1/2 marchwi i pietruszki
1/2 łyżeczki majeranku
kilka ziarenek pieprzu 
sól do smaku
 

Jak ugotować barszcz czerwony

Buraczki obierany, ścieramy na tarce o dużych oczkach – na talerzyk odkładamy dużą garść startych buraków – przekładamy do dużego garnka dodajemy całą obrana cebulę, obrane i pokrojone w słupki marchew i pietruszkę, doprawiamy płaska łyżka soli i ziarenkami pieprzu. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem  ok 1 godziny. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek, sok z połówki cytryny , buraczki z talerzyka – dzięki temu nasz barszcz nabierze ładnego bordowego koloru – mieszamy i na tym zakończamy gotowanie barszczu. Jak zupa przestygnie, kosztujemy i doprawiamy do smaku solą,pieprzem,cytryną ewentualnie łyżeczką cukru jeżeli buraczki nie były wystarczająco słodkie. Barszczyk przelewamy do szklanek lub kubków i podajemy z krokietami lub wlewamy do talerzy i podajemy z uszkami.
Smacznego!

Opublikowane:
12.04.2016
ekspansjasmaku.pl

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

1 Response

  1. 01/03/2017

    […] lub zjeść jako samodzielny obiad. Nie ukrywam jednak, że paszteciki najlepiej smakują z barszczykiem. Same są troszkę mulące, ale zawsze można podać je z herbatą :). Nadzienie pasztecików […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.