Menu

Babka zebra ciasto wielkanocne

 

 

Babka zebra, to ciasto bez którego nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych. Co roku
zajmuje miejsce na stole pośród baranka żuru i mazurków. Przepis na pyszną babkę – zebrę dostałam od mamy. Ciasto jest wilgotne, miękkie oraz bardzo apetyczne i w  dodatku cieszy oko 🙂 Fale kakaowo-waniliowe pięknie się prezentują. Babka z tego przepisu sama w sobie jest już dekoracją wielkanocnego stołu.
Polecam również ciasto Marysieńka.

Jak upiec babkę zebrę?

składniki:
2,5 szklanki mąki + 3 łyżki
5 jaj
1,5 szklanki cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka wody
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli

Babka zebra wykonanie

Jajka oddzielamy od żółtek i ubijamy z szczyptą soli – pod koniec ubijania dodajemy cukier. Mieszamy mąkę z proszkiem do  pieczenia . Bo piany z białek dodajemy żółtka, olej i wodę, delikatnie mieszamy. Do tak przygotowanej masy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao a do drugiej 3 łyżki mąki. Do brytfanki kładziemy ciasto na przemian -po dwie łyżki ciemnego ciasta i dwie łyżki jasnego .
Pieczemy w nagrzanym piekarniku – temperatura 180 stopni – przez ok 45 minut, przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło.
Smacznego!

Opublikowane:
04.03.2016
ekspansjasmaku.pl

 

babka wielkanocna kakaowo waniliowa bez owoców

Zapisz
Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
Tagi: , , , , , , , , ,

3 thoughts on “Babka zebra ciasto wielkanocne”

  1. inga pisze:

    super wygląda aż chce się zrobic

  2. gonia pisze:

    Super ciasto i do tego bardzo łatwe w przygotowaniu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.