
babka z kaszy jaglanej
Babka z kaszy jaglanej zaskoczyła mnie swoim doskonałym smakiem. Szczerze pisząc, spodziewałam się niezbyt dobrego smaku. A tu takie miłe zaskoczenie. Babka z kaszy jaglanej jest faktycznie smaczna i bezglutenowa. Jest to ciasto, które powinno w szczególności zaciekawić osoby będące na diecie bezglutenowej oraz dbających o zróżnicowaną dietę. Babka jaglana to świetny pomysł na ciasto wielkanocne, ale umówmy się: kto powiedział, że babki nie można upiec w zwykły powszedni dzień?
Kasza jaglana, z której upiekłam babkę, jest jedną z najzdrowszych kasza. Zawiera bowiem witaminy z grupy B oraz dużo łatwo przyswajalnego białka. Warto więc włączyć kaszę jaglaną do swojego menu.
Babka z kaszy jaglanej
składniki:
300 g kaszy jaglanej
5 pomarańczy
1 cukier waniliowy
2 łyżki mioduBabka z kaszy jaglanej przygotowanie
Kaszę jaglaną płuczemy pod zimną wodą, następnie przelewamy dużą ilością wrzącej wody. Sok z pomarańczy wyciskamy i przelewamy do garnka. Wsypujemy do niego kaszę, cukier waniliowy i dodajemy miód. Gotujemy do miękkości ok. 20 minut. Po ugotowaniu przykryty garnek odstawiamy na bok, na jakieś 25-20 minut. Do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą foremki przekładamy kaszę. Pieczemy w temperaturze 200 st. C przez 40 minut.
Smacznego!
Strony: 1 2

Lekka sałatka ze szpinakiem i pomidorem
Może Ci się spodobać

Sos pieczarkowy
11/09/2017
bezglutenowe ciasto orzechowe z bezą i bakaliami
02/05/2016