babka z kaszy jaglanej
bezglutenowe,  ciasta i torty,  świąteczne

babka z kaszy jaglanej

Babka z kaszy jaglanej zaskoczyła mnie swoim doskonałym smakiem. Szczerze pisząc, spodziewałam się niezbyt dobrego smaku. A tu takie miłe zaskoczenie. Babka z kaszy jaglanej jest faktycznie smaczna i bezglutenowa. Jest to ciasto, które powinno w szczególności zaciekawić osoby będące na diecie bezglutenowej oraz dbających o zróżnicowaną dietę. Babka jaglana to świetny pomysł na ciasto wielkanocne, ale umówmy się: kto powiedział, że babki nie można upiec w zwykły powszedni dzień?
Kasza jaglana, z której upiekłam babkę, jest jedną z najzdrowszych kasza. Zawiera bowiem witaminy z grupy B oraz dużo łatwo przyswajalnego białka. Warto więc włączyć kaszę jaglaną do swojego menu.

Babka z kaszy jaglanej

składniki:
300 g kaszy jaglanej
5 pomarańczy
1 cukier waniliowy
2 łyżki mioduBabka z kaszy jaglanej przygotowanie

Kaszę jaglaną płuczemy pod zimną wodą, następnie przelewamy dużą ilością wrzącej wody. Sok z pomarańczy wyciskamy i przelewamy do garnka. Wsypujemy do niego kaszę, cukier waniliowy i dodajemy miód. Gotujemy do miękkości ok. 20 minut. Po ugotowaniu przykryty garnek odstawiamy na bok, na jakieś 25-20 minut. Do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą foremki przekładamy kaszę. Pieczemy w temperaturze 200 st. C przez 40 minut.
Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

Strony: 1 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close