Babka z bakaliami drożdżowa

Babka z bakaliami drożdżowa należy do ciast, które uwielbia cała moja rodzina. W sumie piekłam ją dopiero dwa razy ale za każdym razem wyszła pyszna, wilgotna, jak dla mnie idealna. Babka z bakaliami należy o ciast, które w przygotowaniu nie zajmują dużo czasu. Oczywiście musimy dać ciastu trochę czasu na wyrośnięcie, 2 x po 20-30 minut, ale poza tym ciasto robi się szybciutko. Ponadto przygotowanie ciasta i upieczenie nie wymaga od nas jakiś specjalnych zdolności kulinarnych. Jeśli wypieki nie należą do Waszej mocnej strony, trzymajcie się przepisu, a ciasto na pewno wyjdzie idealne ;-). Podaję Wam linka do przepisu na babkę z kaszy jaglanej, jeśli nie lubicie drożdżowych ciast lub dbacie o linie: babka z kaszy jaglanej

Babka z bakaliami drożdżowa

składniki:

  • 65 dag mąki
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 8 dag margaryny
  • 5 dag cukru pudru
  • szczypta soli
  • laska wanilii lub 1 cukier waniliowy
  • 200 g bakalii np. śliwki, rodzynki, żurawina, orzechy

Babka z bakaliami drożdżowa sposób wykonania

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy miąższ z laski wanilii lub cukier waniliowy.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 10 minut.
Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy jajka, margarynę, sól oraz wlewamy zacier z drożdży. Zgniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.  Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę, dodajemy bakalie i zgniatamy ponownie ciasto. Foremkę na babkę smarujemy margaryną, oprószamy mąką i uzupełniamy ciastem. Przykrywamy formę ściereczką i odstawimy na 20 minut. Włączamy piekarnik, ustawiamy temperaturę na 190 st. C. Formę z wyrośniętym ciastem wstawiamy do piekarnika, pieczemy 45 minut. Upieczoną babkę wyjmujemy z formy, przekręcając ją energicznie na duży talerz lub deskę. Wystudzoną babkę z bakaliami polewamy lukrem przepis
Smacznego!

Opublikowane:

ekspansjasmaku.pl
Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.