ciasta i torty,  świąteczne

Babka z bakaliami drożdżowa

Babka z bakaliami drożdżowa należy do ciast, które uwielbia cała moja rodzina. W sumie piekłam ją dopiero dwa razy ale za każdym razem wyszła pyszna, wilgotna, jak dla mnie idealna. Babka z bakaliami należy o ciast, które w przygotowaniu nie zajmują dużo czasu. Oczywiście musimy dać ciastu trochę czasu na wyrośnięcie, 2 x po 20-30 minut, ale poza tym ciasto robi się szybciutko. Ponadto przygotowanie ciasta i upieczenie nie wymaga od nas jakiś specjalnych zdolności kulinarnych. Jeśli wypieki nie należą do Waszej mocnej strony, trzymajcie się przepisu, a ciasto na pewno wyjdzie idealne ;-). Podaję Wam linka do przepisu na babkę z kaszy jaglanej, jeśli nie lubicie drożdżowych ciast lub dbacie o linie: babka z kaszy jaglanej

Babka z bakaliami drożdżowa

składniki:

  • 65 dag mąki
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 8 dag margaryny
  • 5 dag cukru pudru
  • szczypta soli
  • laska wanilii lub 1 cukier waniliowy
  • 200 g bakalii np. śliwki, rodzynki, żurawina, orzechy

Babka z bakaliami drożdżowa sposób wykonania

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy miąższ z laski wanilii lub cukier waniliowy.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 10 minut.
Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy jajka, margarynę, sól oraz wlewamy zacier z drożdży. Zgniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.  Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę, dodajemy bakalie i zgniatamy ponownie ciasto. Foremkę na babkę smarujemy margaryną, oprószamy mąką i uzupełniamy ciastem. Przykrywamy formę ściereczką i odstawimy na 20 minut. Włączamy piekarnik, ustawiamy temperaturę na 190 st. C. Formę z wyrośniętym ciastem wstawiamy do piekarnika, pieczemy 45 minut. Upieczoną babkę wyjmujemy z formy, przekręcając ją energicznie na duży talerz lub deskę. Wystudzoną babkę z bakaliami polewamy lukrem przepis
Smacznego!

Opublikowane:

ekspansjasmaku.pl
Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

Strony: 1 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close