
Przepis na kolorowe babeczki z masą śmietanową i galaretką
K0lorowe babeczki z asa śmietanową wspaniale się prezentują i jeszcze lepiej smakują. Babeczki to wspaniałe małe co nie co dla dzieci np. na kinder bal. Szczerze pisząc to w sumie smakują nie tylko dzieciom. Te ciasteczka są łatwe w przygotowaniu. No może troszkę jest zabawy podczas pieczenia spodów z kruchego ciasta, jednak pieczenie nie zabiera nam całej soboty 😉 Polecam również przepis na pyszny makowiec z bezą.
Składniki na ciasto :
- 1 kg mąki pszennej
- 2 całe jaja
- 1 kostka masła
- 3 czubate łyżki gęstej śmietany
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 żółtko jaja
Przepis na babeczki z galaretką
Wyciągamy stolnice, wysypujemy 4/5 mąki ( resztę mąki wykorzystujemy do posypania stolnicy podczas wałkowania ciasta), cukier , cukier waniliowy i mieszamy tzw ” suche składniki” . Gdy to zrobimy , dodajemy masło pokrojone w małe kawałki, jaja i śmietanę. Całość ugniatamy dotąd , aż powstanie nam ciasto. Wkładamy je do lodówki na ok. 1 godzinę.
Przygotowujemy kolorową galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Przygotowujemy foremki na babeczki. Ja mam metalowe .
Foremki smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą aby podczas pieczenia ciasto nie przywarło i można było bez trudu je wyjąć.
Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.
Wyjmujemy cisto z lodówki, stolnice posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 0,5 milimetra. Wykrawamy kółka np: szklanką – większą od foremek – i wylepiamy foremki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 20 – 25 minut .
Masa śmietanowa :
650 ml śmietany 30 % 2
2 śmietanfixy
3 łyżki cukru pudru
Śmietankę wlewamy do wysokiej miski i ubijamy. Jeżeli nie mamy takowej możemy rozlać śmietanę do dwóch mniejszych misek i ubić osobno. Gdy nasza śmietana będzie już prawie ubita dosypujemy cukier puder i śmietanfixy. Jeżeli ubijamy w dwóch miskach musimy pamiętać o wsypaniu do każdej z nich po jednej torebce śmietanfixu i 1,5 łyżce cukru pudru. Jeżeli masa śmietanowa nie jest zbyt słodka dosypujemy cukru pudru aż uzyskamy swój ulubiony smak.
Ostudzone babeczki napełniamy masą śmietanową za pomocą szprycy i dekorujemy galaretką i np kolorowymi cukierkami.
SMACZNEGO!
Zapisz
REKLAMA

Poprzedni
Pyszny makowiec z bezą i kruszonką
Może Ci się spodobać

Ciasteczka kokosowe w kształcie serc na walentynki
13/02/2017
Budyń czekoladowy z amarantusem popping
03/01/2018
Jeden komentarz
koc dla dzieci
mmm… pysznie i kolorowo 🙂