babeczki z masą jpg
desery i ciasteczka

Przepis na kolorowe babeczki z masą śmietanową i galaretką

K0lorowe babeczki z asa śmietanową wspaniale się prezentują i jeszcze lepiej smakują. Babeczki to wspaniałe małe co nie co dla dzieci np. na kinder bal. Szczerze pisząc to w sumie smakują nie tylko dzieciom. Te ciasteczka są łatwe w przygotowaniu. No może troszkę jest zabawy podczas pieczenia spodów z kruchego ciasta, jednak pieczenie nie zabiera nam całej soboty 😉 Polecam również przepis na pyszny makowiec z bezą.

Składniki na ciasto :

  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 całe jaja
  • 1 kostka masła
  • 3 czubate łyżki gęstej śmietany
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 żółtko jaja
 

Przepis na babeczki z galaretką

 
Wyciągamy stolnice, wysypujemy 4/5 mąki ( resztę mąki wykorzystujemy do posypania stolnicy podczas wałkowania ciasta), cukier , cukier waniliowy i mieszamy tzw ” suche składniki” . Gdy to zrobimy , dodajemy masło pokrojone w małe kawałki, jaja i śmietanę. Całość ugniatamy dotąd , aż powstanie nam ciasto. Wkładamy je do lodówki na ok. 1 godzinę.

Przygotowujemy kolorową galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Przygotowujemy foremki na babeczki. Ja mam metalowe .

 Foremki smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą aby podczas pieczenia ciasto nie przywarło i można było bez trudu je wyjąć.

Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.

 Wyjmujemy cisto z lodówki, stolnice posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 0,5 milimetra. Wykrawamy kółka np: szklanką – większą od foremek – i wylepiamy foremki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 20 – 25 minut .

Masa śmietanowa  :

650 ml śmietany 30 % 2
2 śmietanfixy
3 łyżki cukru pudru
 
Śmietankę wlewamy do wysokiej miski i ubijamy. Jeżeli nie mamy takowej możemy rozlać śmietanę do dwóch mniejszych misek i ubić osobno. Gdy nasza śmietana będzie już prawie ubita dosypujemy cukier puder i śmietanfixy. Jeżeli ubijamy w dwóch miskach musimy pamiętać o wsypaniu do każdej z nich po jednej torebce śmietanfixu i 1,5 łyżce cukru pudru. Jeżeli masa śmietanowa nie jest zbyt słodka dosypujemy cukru pudru aż uzyskamy swój ulubiony smak.
 
Ostudzone babeczki napełniamy masą śmietanową za pomocą szprycy i dekorujemy galaretką i np kolorowymi cukierkami.

SMACZNEGO!

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close