Jak działa piec konwekcyjny?

Dobrze działający piec konwekcyjny jest niezastąpionym narzędziem w lokalach gastronomicznych, które chcą świadczyć wysokiej jakości usługi. Profesjonalny sprzęt restauracyjny pozwala nie tylko na pieczenie, ale również przygotowywanie potraw na inne sposoby. Czym dokładnie jest piec konwekcyjny, w jaki sposób działa, do czego się przydaje i jakie ma zalety? Na te pytania odpowiadamy w poniższym artykule.

Czym jest piec konwekcyjny?

Konwekcja – w kontekście gastronomicznym – jest procesem transportu energii cieplnej, w którym ciepło przekazywane jest w obrębie makroskopowych ruchów materii w gazie (np. w powietrzu), w cieczy (np. w wodzie), w plazmie (np. w plazmie gwiazdowej). Konwekcja jest spowodowana istnieniem naturalnego prądu konwekcyjnego, który wywoływany jest gęstością obszarów o zróżnicowanej temperaturze. Piec konwekcyjny jest piecem przeznaczonym do celów gastronomicznych, zapewniającym stałą cyrkulację gorącego powietrza, która wymusza ruchy poziome. Jest zbudowany w specyficzny sposób, który wymusza ciąg ciepłego powietrza.

Piec konwekcyjny – jak działa?

Piece konwekcyjne działają w oparciu o wcześniej wspomniany proces konwekcji. Ciepłe powietrze wprowadzane jest do wnętrza pieca za pomocą specjalnie do tego celu przeznaczonych wentylatorów. Jednocześnie powietrze jest podgrzewane przez piec i porusza się poziomo. Przy wyprowadzaniu powietrza z pieca konwekcyjnego, pomagają specjalne filtry, które oczyszczają je z cząsteczek przenoszących zapach.

Gdzie i do czego przydaje się piec konwekcyjny?

Piec konwekcyjny to sprzęt gastronomiczny, który powinien znajdować się w każdej restauracji. Pozwala piec potrawy szybciej i bardziej równomiernie, co pozwala mocno usprawnić pracę kuchni. Dzieje się tak dlatego, że jednocześnie możliwe jest przygotowywanie w piecu konwekcyjnym różnych potraw, których smaki i zapachy się nie przenikają, dzięki wykorzystaniu procesu konwekcji oraz specjalnej budowy pieca.

Zalety pieca konwekcyjnego

Wykorzystanie pieca konwekcyjnego w gastronomii niesie ze sobą sporo zalet. Oto najważniejsze z nich:

  • o wiele mniejsze zużycie energii niż w innych piecach, dzięki zastosowaniu termoobiegu;
  • odpowiednie nawilżenie potraw, spowodowane napływem powietrza z zewnątrz – dzięki temu dania są smaczniejsze;
  • równomierne podgrzewanie potraw, dzięki wymuszonemu przepływowi powietrza – dzięki temu nie trzeba obracać ich podczas przygotowywania;
  • możliwość nie tylko pieczenia, ale również przygotowywania potraw w inny sposób, np. na parze.

Warto wyposażyć swoją restaurację w przynajmniej jeden piec konwekcyjny.

Print Friendly, PDF & Email

Zostaw odpowiedź