Menu

1 sposób na najlepszą szarlotkę

To już u mnie w domu tradycja że w sobotę piekę jakieś dobre ciacho 🙂 Tym razem wybrałam przepis na pyszną szarlotkę. Zrobiłam ją z najprostszego przepisu ale za to szarotka ta jest najlepsza. Miękkie waniliowe kruche  ciastopierzynką jabłuszek okraszonych cynamonem rozpływa się w ustach. Szarlotka świetnie smakuje również na gorąco podana z lodami np. waniliowymi. Jest to ciasto, które sprawdza się w każdej sytuacji można ja upiec na święta, przyjazd rodziny, przyjęcie lub bez okazji. 

Zanim zabierzesz się za pieczenie ciasta sprawdź prosty trik jak nie przypalić ciasta 🙂  KLIK

Przepis na  szarlotkę

składniki:
1 kg jabłek (najlepiej szara reneta )
4 szklanki mąki
1 kostka miękkiej margaryny
3/4 szklanki cukru
4 jajka
1 cukier waniliowy
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki bułki tartej

Jak zrobić ciasto?

Mąkę przesiewamy na stolnicy . Dodajemy proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz zwykły cukier. Składniki dobrze mieszamy i formujemy w kształcie kopca z dziurką po środku do której dodajemy jedno całe jajko i 3 żółtka .
Margarynę kroimy w paski i dodajemy do mąki. Białka odstawiamy na bok.
Siekamy ciasto nożem i dodajemy śmietanę. Kiedy składniki zaczną się łączyć ugniatamy ciasto ręcznie . 1/3 wkładamy do zamrażalki a pozostałą część do lodówki.
Przygotowujemy jabłka
Jabłka myjemy i obieramy . Ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Po kilku minutach odciskamy sok i posypujemy cynamonem oraz 2 łyżkami bułki tartej.

Jak się piecze szarlotkę ?

Wyciągamy blaszkę , smarujemy margaryną , posypujemy bułką tartą i odkładamy na bok. Wyjmujemy ciasto z lodówki i na posypanej mąką stolnicy wałkujemy na kształt prostokąta ( ja mam właśnie prostokątną blaszkę ) lub  inny kształt w zależności od wyglądu blaszki 🙂 . Oczywiście ciasto nie musi być idealnie rozwałkowane . Wszelkie nie równości można poprawić , kiedy ciasto znajdzie się już w formie 😀
Kiedy nasze ciasto pięknie już sobie leżakuje w foremce można wreszcie ułożyć jabłka.
Nastawiamy piekarnik do 180 stopni . Niech się grzeje 🙂
Z niewykorzystanych białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli oraz z 3 łyżkami cukru. Ubitą pianę smarujemy jabłka. Na koniec wyjmujemy z zamrażalnika resztę ciasta i trzemy – nad białkami –
na dużych  oczkach. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 45 minut.
Smacznego!

Opublikowane:
02.02.2016
ekspansja-smaku

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
Tagi: , , , , , , , , ,

3 thoughts on “1 sposób na najlepszą szarlotkę”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.