
żurek na domowym zakwasie i wędzonce
Dawno nie dodawałam przepisu na zupę. Dlatego dzisiaj umieszczam wpis z pysznym daniem jakim jest żurek. Smaczna staropolska zupa, lekko kwaśna z aromatem czosnkowym. Podana z kiełbasą, boczkiem, chrzanem i jajkiem smakuje wyśmienicie. W żurku najbardziej uwielbiam połączenie wędzonego boczku i i lekko kwaśnego
chrzanu. Ponadto zupa jest sycąca , więc nie podaję już drugiego dania. Mimo, iż żur kojarzy się ze Świętami Wielkanocnymi, ja podaję go znacznie częściej 🙂 Zakwas do żurku możemy kupić gotowy w sklepie lub
samemu przyrządzić z przepisu poniżej.
Zakwas do żuru
składniki na zakwas:
6 łyżek mąki żytniej (pełnoziarnistej)
2 liście laurowe
3 ząbki czosnku
5 ziaren ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu
2 ziarna jałowca
piętka chleba na zakwasie
1 litr ugotowanej, ciepłej wody
Do szklanego dużego słoika wsypujemy mąkę. Dodajemy przyprawy. Ząbki czosnku przekrawamy na pół i dodajemy do reszty składników. Zalewamy całość przegotowaną ciepła wodą i dodajemy piętkę chleba na zakwasie. Ważne aby wszystkie składniki były przykryte wodą inaczej mogą spleśnieć. Przykrywamy bawełnianą ściereczką , ściskamy gumką recepturką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 dni. W tym czasie nie należy przestawiać , mieszać i otwierać zakwasu. Po 3 dniach wyjmujemy skórkę z chleba wraz z pianą i zostawiamy jeszcze na 1 dzień. Mieszamy i przecedzamy na sicie z drobnymi okami. Gotowy zakwas możemy przechowywać w lodówce ok 1,5 tygodnia.
Jak zrobić domowy żurek na zakwasie
składniki na bulion:
40 dag wędzonej kiełbasy
15 dag chudego, wędzonego boczku
1 marchewka
1 pietruszka
5 cm pora,
1 kawałek selera
1 mała cebula
5-6 ziaren pieprzu
4-5 ziaren ziela angielskiego
1 listek laurowy
kilka suszonych grzybów
składniki na żurek:
1/2 litra domowego lub kupionego zakwasu na żurek
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczka tymianku
1-2 łyżeczki chrzanu
2 łyżki mąki
50 -100 ml śmietanki 30%
sól i pieprz do smaku
a ponadto :
4 jajka ugotowane na twardo
Domowy żurek pachnący boczkiem i kiełbasą
Umytą i obraną włoszczyznę zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy przyprawy i suszone grzyby. Gotujemy na małym ogniu ok 40 -50 minut. aż warzywa się rozgotują. Bulion solimy i przecedzamy przez sito. Kiełbasę i boczek kroimy w kosteczkę i smażymy na gorącej patelni bez dodania tłuszczu. Cebulę kroimy drobniutko w kosteczkę i dodajemy do kiełbasy i boczku. Wszystko ładnie zarumieniamy. Całość przekładamy do przetartego bulionu, mieszamy i dodajemy zakwas w ilości uzależnionej od naszych upodobań , przeważnie ok 1/2 litra. Żurek doprawiamy majerankiem, tymiankiem, solą , pieprzem i chrzanem. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do zupy. Gotujemy przez 5 minut i zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką i kilkoma łyżkami żuru.
Podajemy z ugotowanym jajkiem.
Smacznego!
02.03.2016
ekspansjasmaku.pl
Zapisz

bezglutenowe racuchy z jabłkami
Może Ci się spodobać

Paszteciki z kapustą i grzybami
01/03/2017
Mufinki waniliowe z masą Black&White
30/11/2015
komentarze 3
piegusek1976
ale zapachniało świętami:) pyszna zupka, pozdrawiam
Emilia Skucińska
pycha
Zapraszam do mnie na BLOGA
Ania z ekspansja smaku
polecam, zupa naprawdę świetnie smakuje 🙂