żurek
świąteczne,  zupy

żurek na domowym zakwasie i wędzonce

Dawno nie dodawałam przepisu na zupę. Dlatego dzisiaj umieszczam wpis z pysznym daniem jakim jest żurek. Smaczna staropolska zupa, lekko kwaśna z aromatem czosnkowym. Podana z kiełbasą, boczkiem, chrzanem i jajkiem smakuje wyśmienicie. W żurku najbardziej uwielbiam połączenie wędzonego boczku i i lekko kwaśnego
chrzanu. Ponadto zupa jest sycąca , więc nie podaję już drugiego dania. Mimo, iż żur kojarzy się ze Świętami Wielkanocnymi, ja podaję go znacznie częściej 🙂 Zakwas do żurku możemy kupić gotowy w sklepie lub
samemu przyrządzić z przepisu poniżej.
 

Zakwas do żuru

składniki na zakwas:
6 łyżek mąki żytniej (pełnoziarnistej)
2 liście laurowe
3 ząbki czosnku
5 ziaren ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu
2 ziarna jałowca
piętka chleba na zakwasie
1 litr ugotowanej, ciepłej wody
Do szklanego dużego słoika wsypujemy mąkę. Dodajemy przyprawy. Ząbki czosnku przekrawamy na pół i dodajemy do reszty składników. Zalewamy całość przegotowaną ciepła wodą i dodajemy piętkę chleba na zakwasie. Ważne aby wszystkie składniki były przykryte wodą inaczej mogą spleśnieć. Przykrywamy bawełnianą ściereczką , ściskamy gumką recepturką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 dni. W tym czasie nie należy przestawiać , mieszać i otwierać zakwasu. Po 3 dniach wyjmujemy skórkę z chleba wraz z pianą i zostawiamy jeszcze na 1 dzień. Mieszamy i przecedzamy na sicie z drobnymi okami. Gotowy zakwas możemy przechowywać w lodówce ok 1,5 tygodnia.
 

Jak zrobić  domowy żurek na zakwasie

składniki na bulion:
40 dag wędzonej kiełbasy
15 dag chudego, wędzonego boczku
1 marchewka
1 pietruszka
5 cm  pora, 
1 kawałek selera
1 mała cebula
5-6 ziaren pieprzu
4-5 ziaren ziela angielskiego
1 listek laurowy
kilka suszonych grzybów
składniki na żurek:
1/2 litra domowego lub kupionego zakwasu na żurek
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczka tymianku
1-2 łyżeczki chrzanu
2 łyżki mąki
50 -100 ml śmietanki  30%
sól i pieprz do smaku
a ponadto :
4 jajka ugotowane na twardo
 

Domowy żurek pachnący boczkiem i kiełbasą

Umytą i obraną włoszczyznę zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy przyprawy i suszone grzyby. Gotujemy na małym ogniu ok 40 -50 minut. aż warzywa się rozgotują. Bulion solimy i przecedzamy przez sito. Kiełbasę i boczek kroimy w kosteczkę i smażymy na gorącej patelni bez dodania tłuszczu. Cebulę kroimy drobniutko w kosteczkę i dodajemy do kiełbasy i boczku. Wszystko ładnie zarumieniamy. Całość przekładamy do przetartego bulionu, mieszamy i dodajemy zakwas w ilości uzależnionej od naszych upodobań , przeważnie ok 1/2 litra. Żurek doprawiamy majerankiem, tymiankiem, solą , pieprzem i chrzanem. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do zupy. Gotujemy przez 5 minut i zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką i kilkoma łyżkami żuru.
Podajemy z ugotowanym jajkiem.
 Smacznego!

Opublikowane:
02.03.2016
ekspansjasmaku.pl

 żurek

 

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

komentarze 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close