
Zupa krem z jarzyn i grzankami
Kremowe zupy to jedne z moich ulubionych dań. Sposób przyrządzenia jest bardzo łatwy i każdy poradzi sobie z tym daniem. Idealnie nadają się do podania jako pierwsze danie. Posypane chrupkimi grzankami świetnie smakują. Ale nie jest to jedyny powód dlaczego często zajadamy się tak podaną zupą jarzynową. Otóż mój syn nie lubi warzyw. Jedynie ziemniaki i marchew. A zupa krem z grzankami tak mu posmakowała że od ponad roku to jedna z jego ulubionych zup. Oczywiście nie mówię mu z czego jest zrobiona. Może kiedyś, ale na pewno nie teraz ;-).W taki oto sposób podaję prawie wszystkie warzywa mojemu dziecku. Jest to podstęp, ale nie mam wyrzutów. Polecam wypróbować tę metodę podawania jarzyn, jeżeli również macie w domu niejadka tak jak ja.
Zupa krem z jarzyn
składniki:
można użyć gotowej mieszanki warzyw np bukiet jarzyn
A jeżeli nie lubisz mrożonek to przygotuj taką jeszcze lepszą mieszankę :
3 średniej wielkości ziemniaki
1 marchewka
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
pół pietruszki ( korzeń)
garść zielonego groszku
kilka różyczek brokuł
kilka różyczek kalafiora
3 litry wody
sól i pieprz do smaku
kilka kromek chleba
1 łyżka oleju
Jak ugotować zupę krem z jarzyn
Marchew, cebulę, ziemniaki oraz pietruszkę i kroimy w kostkę. Czosnek siekamy na desce i podsmażamy razem z cebulką. Wlewamy wodę do garnka i dodajemy wszystkie warzywa razem z tymi podsmażonymi. Dodajemy nie pełną łyżką soli. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu aż warzywa się rozmiękną ok 30- 40 minut. Przestudzoną zupę miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. Jeżeli jest konsystencja jest zbyt gęsta dolewamy trochę przegotowanej wody.
Jak zrobić grzanki
Włączamy piekarnik na 180 stopni. Kromki chleba smarujemy masłem i kroimy w małą kostkę ( ok 1 cm). Wyciągamy blaszkę i wsypujemy kwadraciki chleba. Pieczemy przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką aby upiekły się równomiernie.
Grzanki dodajemy do kremu -ciągle podczas jedzenia – małymi porcjami, ponieważ w zupie zwiększają swoją objętość oraz dodatkowo ją zagęszczają.
Smacznego!
18.01.2016
ekspansjasmaku.pl
Zapisz

Jak nie zwarzyć masy na bazie masła ?
Może Ci się spodobać

Zupa z dyni z kokosem
29/10/2018
Kremowa zupa z fasolki szparagowej
06/08/2016
Jeden komentarz
PiotrPe
Mmm, to musi być pyszne. Uwielbiam zupy. Ale zamiast grzanek lubię wsypywać… groszek ptysiowy.