Zupa krem z jarzyn
zupy

Zupa krem z jarzyn i grzankami


Kremowe zupy to jedne z moich ulubionych dań. Sposób przyrządzenia jest bardzo łatwy i każdy poradzi sobie z tym daniem. Idealnie nadają się do podania jako pierwsze danie.  Posypane chrupkimi grzankami świetnie smakują. Ale nie jest to jedyny powód dlaczego często zajadamy się tak podaną zupą jarzynową. Otóż mój syn nie lubi warzyw. Jedynie ziemniaki i marchew. A zupa krem z grzankami tak mu posmakowała że od ponad roku to  jedna z jego ulubionych zup. Oczywiście nie mówię mu z czego jest zrobiona. Może kiedyś, ale na pewno nie teraz ;-).W taki oto sposób podaję prawie wszystkie warzywa mojemu dziecku. Jest to podstęp, ale nie mam wyrzutów. Polecam wypróbować tę metodę podawania jarzyn, jeżeli również macie w domu niejadka tak jak ja.
 

Zupa krem z jarzyn

składniki:
można użyć gotowej mieszanki warzyw np bukiet jarzyn 
A jeżeli nie lubisz mrożonek to przygotuj taką jeszcze lepszą mieszankę :
3 średniej wielkości ziemniaki
1 marchewka
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
pół pietruszki ( korzeń)
garść zielonego groszku
kilka różyczek brokuł
kilka różyczek kalafiora
3 litry wody
sól i pieprz do smaku
kilka kromek chleba
1 łyżka oleju
 

Jak ugotować zupę krem z jarzyn

Marchew, cebulę, ziemniaki oraz pietruszkę  i kroimy w kostkę. Czosnek siekamy na desce i podsmażamy razem z cebulką. Wlewamy wodę do garnka i dodajemy wszystkie warzywa razem z tymi podsmażonymi. Dodajemy nie pełną łyżką soli. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu aż warzywa się rozmiękną ok 30- 40 minut. Przestudzoną zupę miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. Jeżeli jest konsystencja jest zbyt gęsta dolewamy trochę przegotowanej wody.
 

Jak zrobić grzanki

Włączamy piekarnik na 180 stopni. Kromki chleba smarujemy masłem i kroimy w małą kostkę ( ok 1 cm). Wyciągamy blaszkę i wsypujemy kwadraciki chleba. Pieczemy przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką aby upiekły się równomiernie. 
Grzanki dodajemy do kremu -ciągle podczas jedzenia – małymi porcjami, ponieważ w zupie zwiększają swoją objętość oraz dodatkowo ją zagęszczają.
Smacznego!

Opublikowane:
18.01.2016
ekspansjasmaku.pl

 

 

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close