Grochówka
bezglutenowe,  zupy

Grochówka z wędzonym boczkiem.

 

Grochówka jest jedną z moich ulubionych potraw. Uwielbiam kiedy po kuchni unosi się zapach wędzonego boczku. Gotowana na wolnym ogniu nabiera pełni smaku i groch rozgotowuje się bez przypalenia. Fajne jet też to że grochu łuskanego nie musimy wcześniej namaczać, tak jak jest to w przypadku fasoli (Jaśka ). To najlepsza grochówka jaką jadłam. Jest aksamitna i smaczna a do tego bardzo pożywna.

Jeżeli nie lubisz zupy grochowej to sprawdź przepis na : krem z jarzyn i grzankami

Grochówka przepis

składniki :

200 g wędzonego żeberka
ok. 200 g wędzonego boczku
5  ziemniaków  
250 g żółtego, łuskanego grochu
1 marchew
1 cebula
1/2 pietruszki
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku 
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
5 -6 kulek czarnego pieprzu 
sól według uznania
2 litry wody 

Grochówka wykonanie

Kroimy boczek w plasterki lub kostkę i razem z żeberkami wkładamy do garnka dosypujemy groch i zalewamy wodą. Dodajemy pieprz w ziarenkach,ziele angielskie, liście laurowe oraz cebulę. Gotujemy na małym ogniu. W między czasie obieramy warzywa i ziemniaki oraz marchew kroimy w kostkę (marchew w małą). Pietruszkę należy zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodajemy warzywa do gotującego się grochu z wędzonką. Siekamy drobniutko czosnek i również dodajemy go do zupy. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i majerankiem.
Ważne! 
Zupa grochowa jest gotowa do spożycia kiedy groch się całkowicie rozgotuje. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta można dolać do niej przegotowanej wody aby ją rozrzedzić. 
 
Smacznego !

Opublikowane:
16.01.2016
ekspansjasmaku.pl

 
 

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close