sałatka z kapusty pekińskiej
surówki i sałatki

Sałatka z kapusty pekińskiej

Sałatka z kapusty pekińskiej jest lekka i pasuje do obiadów z mięs na przykład kotleta mielonego. Sałatkę z kapusty pekińskiej można przygotować przed samym podaniem, nie musi leżakować w lodówce. W składzie tej sałatki oprócz kapusty pekińskiej znajdziecie również ogórka szklarniowego, rzodkiewkę, czerwona paprykę, cebulę i  koperek. Sos zrobiłam z oliwy i octu balsamicznego, a całość doprawiłam solą i pieprzem. Sałatkę z kapusty pekińskiej możecie sobie zajadać jako samodzielne danie na przykład jako podwieczorek.

Sałatka z kapusty pekińskiej

składniki:
1/2 kapusty pekińskiej
1 czerwona papryka
1 średniej wielkości szklarniowy ogórek
1/2 cebuli
4-5 rzodkiewek
garść koperku
sól i pieprz do smaku
dresign:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego

Sałatka z kapusty pekińskiej sposób przygotowania

Warzywa płuczemy, kapustę szatkujemy, paprykę i obranego ogórka kroimy w kostkę, cebulę w piórka, a rzodkiewki w krążki. Warzywa przekładamy do miski, dodajemy posiekany koperek oraz doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy warzywa ze sobą. Łączymy oliwę z octem balsamicznym i polewamy sałatkę, jeszcze raz mieszamy warzywa i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Podjadamy do dań obiadowych lub zajadamy się samą sałatką.
Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close