sałatka grecka
surówki i sałatki

apetyczna kolorowa sałatka grecka

Prosta sałatka grecka jest apetyczna i bardzo zdrowa. W jej skład wchodzą między innymi sałata lodowa, papryka, ogórek, pomidorki i przede wszystkim ser feta, który wprost ubóstwiam. Bardzo ważnym składnikiem jest też olej rzepakowy, który jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz
witaminy E i dlatego dodaję go do każdej sałatki. Tak przyrządzoną sałatę podaję  jako samodzielne danie np. na podwieczorek lub jako dodatek do grilla. Świetnie komponuje się z pieczoną karkówką lub szaszłykami.

Sałatka grecka

składniki:
1 sałata lodowa
1 ser feta sałatkowy
1 czerwona papryka
1 ogórek
1 puszka kukurydzy
25 dag pomidorków koktajlowych
4-5 listków świeżej bazylii
1 łyżka przyprawy do pomidorów
4 łyżki octu winegret
2 łyżki oleju rzepakowego

Sałatka grecka sposób wykonania

Warzywa płuczemy , sałatę lodową rwiemy na kawałki, paprykę kroimy w kosteczkę. Ogórka obieramy ze skóry i kroimy w plasterki. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Kukurydzę odsączamy na durszlaku i dodajemy do warzyw. Ser wyjmujemy i kroimy w kostkę ok 1 cm. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, polewamy wymieszaną wcześniej oliwą z octem i przyprawą. Na koniec dodajemy liście bazylii. Przed podaniem sałatkę chłodzimy w lodówce minimum 30 minut.
Smacznego!

Opublikowane:
21.04.2016
ekspansjasmaku.pl

 

sałatka do grilla
 

Zapisz
Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

komentarzy 7

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close