ćwikła z chrzanem
surówki i sałatki

Ćwikła z chrzanem jak zrobić? Ćwikła na zimę

Ćwikła z chrzanem to mój ulubiony dodatek do mięs. Lubię łączyć ćwikłę z chrzanem ponieważ jest ostrzejsza i bardziej wyrazista. Jeżeli nie lubicie chrzanu możecie z niego zrezygnować, smak ćwikły będzie wtedy łagodny a kolor sałatki jeszcze bardziej intensywniejszy niż na zdjęciu. Ja bardzo lubię buraczki, szczególnie w postaci ćwikły. Dodaję ją do wszystkich mięs zarówno pieczonych jak i smażonych. Ćwikłę z chrzanem można podać również do wędlin oraz jaj. Tak przygotowaną ćwikłę można przygotować na zimę. Wystarczy przełożyć do słoiczków pasteryzować przez ok 45 minut i odstawić do spiżarni.
 

Przepis na ćwikłę z chrzanem

Składniki:
1 kg buraków
1 duży korzeń świeżego chrzanu ewentualnie 16 dag chrzanu ze słoiczka
1-2 łyżki octu lub soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
szczypta cukru
 

Jak zrobić ćwikłę z chrzanem?

Buraczki płuczemy, i gotujemy na średnim ogniu do miękkości. Przestudzone buraczki obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Korzeń chrzanu obieramy i również ścieramy na tarce o drobnych oczkach. ( jeżeli macie chrzan w słoiczku to dodajecie do buraczków około 3- 4 łyżek). Mieszamy buraczki z chrzanem, dodajemy ocet lub sok z cytryny, sól i pieprz do smaku oraz cukier. Jeżeli buraczki są gorzkie można dodać 1 łyżkę cukru. 
Tak przygotowaną ćwikłę chłodzimy i podajemy do obiadu lub przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy. 
  
Smacznego!

Opublikowane:
07.11.2016
ekspansja smaku

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

komentarzy 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close